1. Kun. 4, Room. 7

1. Kun. 4

Hovin kyltymätön kita. Israelin sukukunnat huolehtivat Salomon hovin ylläpidosta maaherrojensa johdolla, kukin sukukunta yhden kuukauden vuodessa. Seuraavasta Kuninkaiden kirjan luvusta käy ilmi, kuinka massiivisesta taloudellisesta kuormasta oli kyse; hovin elatukseen meni 120 000 litraa vehnäjauhoja ja päälle muita jauhoja, 30 nautaa, 100 lammasta ja lisäksi riistaa sekä syöttöhanhia. Näin toteutui Jumalan kansalleen antama varoitus siitä, että pyytäessään itselleen kuningasta kansa myös sitoi itsensä aikamoisen ylläpitotaakan alle.

Room. 7

Pakosta tulee peikko. Täytettyäni 18 sain kesätöitä Citymarketin kassalta. Työ sinänsä ei ollut monimutkaista, mutta jännityksestä tai epähuomiosta tein harva se päivä virheitä käteisellä maksavien vaihtorahaa antaessani. Työvuoron päätteeksi kassan laskussa kassassa oli vajausta, välillä useita kymppejä. Kassavastaavamme kehotti olemaan tarkempana. Vaikka kuinka keskityin ja yritin tehdä parhaani, vajetta kassaan tuli edelleen. Aloin pelätä työvuoron päättymistä ja kassan laskun hetkeä. Pelkäsin, että joudun korvaamaan menetetyt rahat ja että saan potkut. Kassavirheiden välttämisestä tuli minulle pakko ja peikko. Kun yritin välttää virheitä, niitä tuli yhä enemmän. 

Jotain samaa on laissa. Laki kieltää, käskee ja rajoittaa. Lain tarkoitus on suojata ja turvata oikeudenmukaisuus, tasapuolisuus ja heikompien oikeudet. Mutta kun yritämme puristamalla suorittaa lakia ja elää sen mukaan, teemme varmasti virheitä. 

Likainen keittiö kylpee valossa. Jeesuksen vuoksi suhteemme Jumalaan ja toisiin ihmisiin kääntyy päälaelleen. Lain vaatimukset on jo täytetty. Suorittamisesta tulee vastaan ottamista ja vaatimusten sijaan Jumala hyväksyy meidät juuri tällaisina kuin olemme. Meidän ei ensin tarvitse olla täydellisiä, viisaita, reiluja, oikeudenmukaisia, hoikkia, vetovoimaisia, älykkäitä, hyödyllisiä tai mitään muutakaan hienoa ja arvostettavaa, jotta meitä ihailtaisiin ja rakastettaisiin. Saamme kylpeä Jumalan suosiossa ja rakkaudessa. Olemme kuin likainen keittiö, jonka keväinen aurinko pitkän kaamoksen jälkeen valaisee ja lämmittää.  Erona on vain, että Jeesuksen ristintyön vuoksi tuo keittiö on tullut kertaheitolla putipuhtaaksi ja kiiltäväksi. Saamme elää täydestä hyväksynnästä ja luottamuksesta käsin. Tekeminenkin tapahtuu uusista lähtökohdista, Hengen johdatuksen varassa.  

Mitä Jumala Pyhän Hengen kautta kehottaa meitä tekemään tänään, siihen hän antaa myös voimaa. Kuulostaako liiankin yksinkertaiselta? Jumalan palveleminen ei edelleenkään ole helppoa tai automaattista, koska meissä vaikuttaa ”liha” eli omat halumme, tarpeemme, pelkomme ja niin edelleen. Mutta enää koskaan meidän ei tarvitse arastella, ettemmekö olisi täydellisesti hyväksyttyjä ja rakastettuja.

Heli