1. Kun. 21, 1. Kor. 8

1. Kun. 21

1. Kor. 8

1 Kun 21

Ahabin luonteen heikkous tuli ilmi siinä, miten hän antoi vaimonsa Isebelin toimia Nabotin tapauksessa. Ahab ei vastustanut Isebelin juonia millään tavalla, vaan oli Nabotin kuoleman jälkeen menossa hankkimaan Nabotin viinitarhaa itselleen. Jumala näki kaiken ja antoi Elialle tehtävän viedä tuomion sanoma Ahabille.

Ahab kuitenkin nöyrtyi ymmärrettyään tehneensä väärin. Jumalan armo näkyi siinä, että Ahabin tekojen seuraukset pantiin toimeen vasta Ahabin kuoltua. Näitten tapahtumien keskellä mieleeni tuli Daavidin psalmi 51. Daavid oli tehnyt syntiä ja hän rukoili anteeksiantoa. Daavid pyysi, että Jumala puhdistaisi hänen sydämensä ja antaisi uudelleen pelastuksen riemun. Daavidin sanoissa on jo nähtävissä se, mitä Jumala teki Jeesuksessa. Voimme saada kaikki anteeksi, aloittaa puhtaalta pöydältä. Kokea Jumalan läheisyyttä ja osallisuuden Pyhästä Hengestä.

1 Kor 8

Ensimmäisillä kristityillä oli monia käytännöllisiä kysymyksiä ratkaistavanaan. Tässä luvussa Paavali käsittelee syömiseen liittyvää kysymystä. Tuohon aikaan ongelmia syntyi siitä, että myytävä liha oli usein peräisin epäjumalille uhratusta eläimestä. Paavalin ohjeen voisi tiivistää siihen, että kristitty voi syödä kaikkea. Ruoka ei vie meitä lähemmäs Jumalaa tai hänestä poispäin. Olen usein palannut Markus 7:19 sanoihin: “Näin Jeesus teki selväksi, että kaikki ruoka on puhdasta.” 

On kuitenkin tärkeää huomioida ne kristityt, jotka kamppailevat näissä asioissa. Paavali kirjoitti siitä, että kyseisessä asiassa vahvemmilla olevien kristittyjen ei pitäisi aiheuttaa toiminnallaan ongelmia niille, jotka kamppailevat asian kanssa. Otan yhden käytännön esimerkin nykyajalta. Keskellämme voi olla kristittyjä, joilla on takanaan alkoholiongelma. Tai alkoholi on ollut ongelma heidän lähipiirissään. Näille ihmisille suhtautuminen alkoholiin voi olla kipeä asia, se herättää vaikeita muistoja tai alkoholin pienikin käyttö voi johtaa hallitsemattomaan tilanteeseen. Niiden, joille alkoholin käyttöön ei liity mitään vastaavia ongelmia, on tarpeen huomioida kipeämmässä asemassa olevat. 

Mika