Neh. 9, Joh. 14

Neh. 9

Edellisessä luvussa luettiin lakia ja nyt tunnustettiin synnit. Eikä rukoiltu ja tunnustettu lyhyesti, vaan oltiin kokoonnuttu paastoamaan ja pukeuduttu säkkivaatteisiin. Ensin tunnustettiin omat ja myös isien synnit. Sitten luettiin lakia taas ja sitten noustiin ylistämään: ”Nouskaa ja ylistäkää Herraa, meidän Jumalaamme, aina ja ikuisesti! Ylistetty olkoon sinun nimesi kunnia, joka kohoaa kaikkea kiitosta ja ylistystä korkeammalle!” (5). Prosessi oli siis aika kokonaisvaltainen kokemus, jossa oli koko ihminen mukana. Lienee kulttuuriin liittyvä tapa, joka tuntuu aika vieraalta ja teatraaliselta. Tärkeää on varmaan se, että sydän on mukana, eikä pelkkä sori! 

Katumusrukous on kuin lukisi Israelin kansan vaiheita luomisesta Abramista Moosekseen saakka. Siinä toistuu kaava, että vaikka olemme kaikin tavoin rikkoneet Jumalaa vastaan, Jumala antaa anteeksi ja on armollinen, kärsivällinen  ja laupias Jumala. Hän on hyvä eikä hylkää.

Ihmisen elämä näyttää siis oleva synnin tekoa ja kärsimystä, mutta samaan aikaan myös armollisen Jumalan etsimistä. Tällaisen Jumalaa kunnioittavan synnintunnon ja tunnustamisen sai aikaan  Jumalan lain kirjan lukeminen ja ymmärtäminen (9:3).

”Autuas se, jonka pahat teot on annettu anteeksi, jonka synnit on pyyhitty pois. Autuas se ihminen, jolle Herra ei lue viaksi hänen syntiään ja jonka sydämessä ei ole vilppiä. Ps. 32:1-2.

Joh. 14

Upea luku, joka sisältää upeita lupauksia taivaasta ja Jumalan valtakunnan todellisuudesta keskuudessamme. Nämä puhuttelevat aina, kuten hautajaisetkin. Olin äskettäin  kummitädin hautajaisissa, ja kyllä se on tärkeää olla mukana saattamassa lähimmäisiä tuonne rajan toiselle puolelle. Siinä saa samalla hetken pohtia kaikessa rauhassa omaa elämäänsä ja jakaa surua ja kuulumisia sukulaisten kanssa. Memento mori – muista että olet kuolevainen! 

Mukava huomata, että opetuslapsilla oli turvallinen olo Jeesuksen seurassa, ja he uskalsivat myös kysyä “tyhmiä” kysymyksiä. Näin mekin heidän välityksellään saamme tienviittoja Isän luo. Jeesuksen tunteminen on ainoa tie Isän luo. Joka on tullut tuntemaan Jeesuksen, on tullut tuntemaan Isän.

Jeesus varustaa oppilaitaan myös tulevaan lupauksellaan, että  ihmeteot  jopa kasvavat jatkossa täällä maan päällä. Se on mahdollista häneen uskoen ja hänen nimeensä vedoten. Toinen varustaja on puolustaja, Totuuden Henki, jonka Isä antaa. Tämä Pyhä Henki opettaa kaiken ja palauttaa mieleen kaiken, mitä Jeesus on puhunut. Nisunjyväntien kulkijan ohjeeksi Jeesus nostaa esiin rakkauden häntä kohtaan, joka ilmenee siinä, että noudattaa hänen sanojaan.

Juha