Job. 4, Ilm. 3

Job. 4

Elifas ei kestänyt Jobin puhetta. Minusta on ihailtavaa, kuinka ikää kunnioitettiin niin, että vanhin ystävistä sai puhua ensimmäisenä. 

Mietin paljon mikä teki ystävien sanoista vääriä. Sanoma ei sinänsä ero esim. sananlaskuista tai psalmien lausahduksista. ”Ne, jotka kyntävät vääryyden peltoa ja kylvävät pahaa, ne myös korjaavat tuhon ja turmion.” Joten jos sanoma ei ole väärin, niin ongelman on oltava sen soveltamisessa. Pawson opetti että Raamatussa on lupauksia ja yleispariaatteita. Lupaus on sovellettavissa aina. esim. ”Jokainen, joka huutaa avukseen Herran nimeä, pelastuu”. Sen sijaan yleisperiaatteet ovat sellaisia joiden soveltamiseen tarvitaan viisautta. Johonkin tilanteeseen voi sopia jopa useampi sananlasku, joiden ohjeet voivat erota toisistaan.

Jobin ystävällä oli paljon elämänkokemusta. Hän oli oppinut ja nähnyt todeksi elämän yleisperiaatteen, jonka pohjalta hän päätteli, että Jobin tilanne on varmasti rangaistus jostain. Hän meni päätelmässään harhaan. Meidän on oltava todella varovaisia, kun ohjaamme toisia. On helppo antaa ohjeita ulkopuolelta. Rukoillaan viisautta, että osaisimme asettua toisen asemaan ja tukea ystävän lailla kun on sen aika.

Ilm. 3

Tässä luvussa sanoma jokaiselle seurakunnalle alkaa ”Minä tiedän sinun tekosi”. Filadelfian seurakunnalle se on hyvä sanoma, Sardeksen ja Laodikean seurakunnille sen sijaan ei. Heikkous, penseys ja haaleus kuvaavat tilannetta, jossa usko ei ole elävää. Seurakunta ei tiedosta tilannetta, mutta Jeesus ei luovuta, vaan kolkuttaa ovella ja haluaa yhteyteen kaikkien kanssa. Sardeksen ja Laodikean seurakunnat kuulostavat menestyksen mittareilla paremmin pärjääviltä, kuin Filadelfian, josta Jeesus sanoo ”voimasi ovat vähäiset” ja ”olet kestänyt”. Silti Jeesus näkee, että Filadelfian tilanne on paras. Hän sanoo seurakunnasta ”minun valittuni” ja lupaa varjella sitä, sillä he ovat olleet uskollisia.

Sama pätee tänäkin päivänä. Varotaan antamasta ulkoisille menestyksen mittareille väärää painoarvoa. Pyritään näkemään Jumalan silmin se, millä on merkitystä. Jumala tietää tekomme. Tavoitellaan sitä, mikä kestää ikuisesti.

Siunausta päivääsi!

Anna