2. Sam. 22, Joh. 3

2. Sam. 22
Tämä luku on Daavidin voittolaulu, kun Herra oli pelastanut Daavidin kaikkien hänen vihollistensa ja Saulin käsistä (jae 1). Alaviitteistä ja sisällöstä päätellen tämä laulu on kuin tiivistelmä monista Daavidin psalmeista. Päivän läksynä voisi olla tutkia, millainen oli Herra Daavidin kokemana. Tässä vähän alkua: vuorilinna, kallio, pelastuksen sarvi, turvapaikka. Poimi näitä lisää lukiessasi tätä lukua. Hän on kaikkea samaa myös meille, koska Hän ei muutu. Oleellisinta ja haastavinta on, että Hän saa meidän asenteissamme aseman olla Herramme. Tämän laulun perusteella Daavidilla, kuninkaalla oli Kuningas.


Joh. 3
Luvun alussa on Jeesuksen ja Nikodemoksen kohtaaminen yöllä. Juutalaisen oppineen, Israelin opettajan elämän piiriin oli tullut hänen käsityskykynsä ylittänyt ilmiö, Jeesus. Jeesus ei närkästynyt tälle oppineelle, vaan vastasi Nikodemokselle jakeessa kolme, vaikka tekstin mukaan Nikodemus ei ollut mitään kysynytkään, ihmetellyt vain ääneen Jeesuksen tekoja. Jeesuksen vastaus sisälsi opetuksen uudestisyntymisen tarpeesta, jos mieli päästä näkemään Jumalan valtakuntaa. Uudestisyntymisen paikalle on tarjoiltu kristikunnan historiassa ja tarjoillaan nykyisinkin monenlaisia korvikkeita ja lisiä, vaikkapa kuulumista johonkin tai käyttäytymistä. Hengellinen uudestisyntyminen ei ole pohjimmiltaan mitään näistä eikä muistakaan tempuista. Uudestisyntymisen määrittelyyn en kykene, se on osin sanoilla tavoittamaton, silti koettavissa ja elettävissä. Jeesus on ovi ja tie, sen ymmärrän. Uudestisyntynyt saa elää kolmiyhteistä Jumalaa todeksi vaikkapa Daavidin kokemuksien kaltaisesti yllä mainitun 2. Sam. 22. luvun mukaan.

Pirkko