2. Sam. 23, Joh. 4

2. Sam. 23
Joh. 4

Joskus tulee aikoja, jolloin tarvitsemme Daavidien parhaiden soturien kaltaisia uskovia (2. Sam. 23: 9–11). Kun israelilaiset pakenivat, he seisoivat järkähtämättä ja puolustivat kansaansa vihollista vastaan. Jumala antoi israelilaisille suuren voiton. “Meidän taisteluaseemme eivät (kuitenkaan) ole ihmisten aseita, vaan niillä on Jumalan antama voima tuhota linnoituksia. Me kaadamme kumoon järjen päätelmät ja kaiken, mikä nousee ylpeänä vastustamaan Jumalan tuntemista.” (2. Kor. 10:4–5).

Jeesus alkoi “kylvää” Jumalan sanaa samarialaisen naisen sydämeen, vaikka oli itse janoinen ja väsynyt keskipäivän helteessä vaeltamisesta. Jeesus oli herkkä Jumalan johdatukselle ja tarttui Jumalan antamaan tilaisuuteen. (Joh. 4). Min keksin helposti tekosyitä  ja huolehdin ensin omista tarpeistani, syön, juon ja lepään. Vasta sitten, jos aikaa jää, ja sattuu huvittamaan, kuuntelen, millaisiin tilanteisiin ja keskusteluihin Pyhä Henki minua johdattaa. Uskon, että Jeesuksen toiminnassa samarialaista naista kohtaan näkyivät Hengen hedelmät rakkaus ja uskollisuus (Gal. 5:22).

Toinen huomionarvoinen asia on, että Jeesus rakensi keskustelua naisen ehdoilla ja kohtasi naisen tarpeet tulla nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi. Jeesus muokkasi keskusten aikana vähä vähältä naisen sydäntä vastaanottamaan tärkeimmän uutisen: luvattu Messias on tässä ja kohtaa juuri hänet. Tiedon sanat naisen menneisyydestä toimivat tilanteessa olennaisena jäänmurtajana.

Herkkyys Jumalan johdatukselle kannatti niin samarialaisen naisen kuin kuninkaan virkamiehen kohdalla. Ensimmäisessä tapauksessa koko Sykarin kylä, jälkimmäisessä tapauksessa virkamiehen perhe kääntyivät uskomaan Jeesukseen.

Tästäkin päivästä ja viikosta voi tulla yhtä suurta seikkailua kuin Jeesuksella, kun herkistymme Jumalan johdatukselle. Usein hän ohjaa meitä hienovaraisesti ja puhuu kuiskaten kuten Elialle. Jumala antaa viisautta nähdä, millaiseen maaperään olemme kylvämässä (vrt. Mark. 4 kylväjävertaus). Jos maaperä on kallioinen tai kovaksi tiivistynyt tie, viisaampaa voi olla ensin muokata maata rukouksin ja siunaten ihmistä käytännössä palvellen (ks. Luuk. 13:8).

Heli