1. Kun. 6, Joh. 10

1. Kun. 6   Salomo rakentaa temppelin

Temppelin rakentaminen oli tarkkaa, aikaa vievää ja monen eri alan ammattilaisen yhteistyötä vaativa hanke. Minulle tuli mieleen tätä lukiessani ruumiin, ihmisen fyysisen olemuksen harjoittaminen, jonka rakentamiseen kiinnitetään nykyään entistä enemmän aikaa ja vaivaa. UT puhuu (1. Kor 6:12-20) ruumiista Pyhän Hengen temppelinä. Emme itse omista itseämme, vaan Jumala. Liikunta pitää Pyhän Hengen temppelin sellaisessa kunnossa, että se on Jumalalle kunniaksi!

Hyvinvointibisnes korostaa ihmisen kokonaisvaltaisuutta, jolloin keskiössä ovat ruoka, liikunta, lepo sekä henkinen hyvinvointi. Näitä tarkkaillaan huolellisesti erilaisten mittarien ja ammatti-ihmisten avulla. Tavoitteena on terve, hyväkuntoinen ja hyvinvoiva ihminen. Toisaalta Paavalin mukaan (1.Tim.4:8) ruumiin harjoittamisesta on hyötyä vain vähään, mutta oikeasta uskosta on hyötyä kaikkeen! Näin innokkaana kuntoilijana tämä aiheutti minussa halun ottaa vähän asiasta selvää ja löysinkin mielenkiintoisen artikkelin, josta asiasta kiinnostuneet voivat lukea aiheesta lisää: https://eerojunkkaala.net/2017/05/28/kuinka-vaarassa-paavali-voikaan-olla/

Jumala puhui Salomolle: ” Sinä olet ryhtynyt rakentamaan minun temppeliäni. Jos vaellat säädöksieni mukaan ja noudatat määräyksiäni, minä annan käydä toteen sen, minkä lupasin isällesi Daavidille. Minä asun israelilaisten keskellä enkä jätä kansaani” (1. Kun. 6:12-13). Ruumiin harjoittamisen lisäksi tulee huolehtia temppelin puhtaudesta eläen Jumalalle kuuliaisena. Näin kristittynä tämä vaatimus voi aiheuttaa syyllisyyttä, häpeää ja epäonnistumisen pelkoa, kun huomaan, miten synti erottaa Jumalasta. Temppelissä asuva Pyhä Henki on onneksi puolustaja, joka kääntää katseen Jeesuksen puoleen syntien sovittajana: ”Katsokaa Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” (Joh. 1:29). Hänessä löytyy fyysisen hyvinvoinnin lisäksi henkinen ja hengellinen rauha.

Joh. 10

Jeesus on uhrilampaan lisäksi myös hyvä paimen, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta. Hän on tullut antamaan yltäkylläisen ja ikuisen elämän. Me lampaat emme joudu hukkaan, eikä kukaan riistä meitä Jeesukselta. (Joh. 10:10,11,28)

Juha