1. Kun. 7, Joh. 11

1. Kun. 7
Joh. 11

Tämän päivän ajatus: “Mistä ihminen muistetaan”. Se mistä ihminen muistetaan, kertoo enemmän meistä kuin siitä millainen henkilö ja hänen tekonsa todella olivat.
Kovinkaan tuntematon ei liene ajatus: “Millaisena haluat tulla muistetuksi”. Tämän päivän teksteissä kerrotaan Salomosta ja opetuslapsi Tuomaksesta.

Koko vanhan testamentin luku on täynnä tarkkaa kuvausta siitä, millainen Salomon temppeli oli. Kysymys: Mitä luulet, halusiko Salomo, että hänet muistetaan tuon temppelin rakentamisesta vai jostain ihan muusta?

Uuden testamentin luvussa opetuslapsi Tuomas esittää toisen, mutta huomattavasti vähemmälle huomiolle jääneen lauseensa: “Mennään vain ja kuollaan kaikki”. Muistetaanko opetuslapsi Tuomas tästä lauseesta? Ei, vaan Tuomas muistetaan siitä hetkestä, jolloin hän epäili Jeesuksen ylösnousemusta. Mitä luulet, halusiko Tuomas että hänet muistetaan epäilyistään vai jostain ihan muusta?

Tämän päivän tekstissä oleva Tuomaksen lauseen kyllä moni myös tunnistaa, mutta kuinka moni on hoksannut että ainakin meidän suomalaisten tulkitsemana kyseinen lause “Mennään vain ja kuollaan kaikki” kääntyy sarkastiseen suuntaan. Aivan kuin Tuomas ei olisi tosissaan. Englanniksi luettuna sama kohta on “Let us also go, that we may die with him”. Siinä ei ole minun eikä monen muunkaan tulkinnan mukaan yhtään sarkasmia, vaan rohkeutta. Alkuperäistä tekstiä en osaa lukea, mutta ne lähteet joita löysin, kertovat siitä että alkuperäisestä tekstistä on vaikea löytää sitä sarkastista tulkintaa, jonka minä ja moni muu siitä (ensimmäisenä) löytää.

Voidaan siis myös tulkita että Tuomas oli tuossa kohtaa opetuslapsista rohkein. Kun muut opetuslapset vastustivat Jeesuksen matkasuunnitelmaa, niin hän halusi lähteä. Tulee myös muistaa, että hän oli myös se, joka matkusti opetuslapsista kaikkein pisimmälle (Intiaan) viemään evankeliumia. Silti hänet muistetaan siitä hetkestä kun hän epäili (Jeesuksen ylösnousemusta). Tai tämän päivän tekstin lauseesta, jonka merkitys kääntyy päinvastaiseksi, kun luemme rivien välistä.

Ehkä onkin viisautta katsella niin omaa, kuin toisten elämää kokonaisuutena, ei yksittäisten tekojen ja sanomisten perusteella.

— Tomppa, Tuomaksen kaukainen kaima 🙂