1. Kun. 22, 1. Joh. 5

1. Kun. 22
1. Joh. 5

Profeetta Miikan erilaiset vastaukset kuningas Ahabille ovat hämmentäviä (jakeet 15 ja 23). Ilmeisesti oli niin, ettei Miika jostain syystä halunnut vastata ensimmäisellä kerralla totuudellisesti. Olivatko syynä ympäristön paine ja odotukset, vaikka hän sanoikin, etteivät ne vaikuta (jakeet 13-14)? Vai asettuiko hän muiden profeettojen yläpuolelle ja toisti heidän sanojaan vähätellen (jae 15)? Joka tapauksessa Ahab ymmärsi, että Miikan vastaus oli inhimillinen eikä jumalallinen. Ei hän muuten olisi pyytänyt Miikaa puhumaan totta (jae 16).

On lohdullista huomata, että profeettakin oli vain inhimillinen ihminen. Jeesuksen opetus vuorisaarnassa kuitenkin kehottaa puhumaan suoraan ja kiertelemättä (Matt. 5:37). Sekin on taitolaji, koska armoton suoruus satuttaa.

Mistä voi tietää, onko uskossa ja osallinen iankaikkisesta elämästä? Pitääkö sen tuntua joltakin? Vastaus löytyy Johanneksen 1. kirjeen jakeista 11-13. Iankaikkinen elämä on Jeesuksessa, Jumalan Pojassa. Johannes kirjoitti tämän totuuden kirjeeseensä Jumalan Poikaan uskoville, ”jotta tietäisitte, että teillä on iankaikkinen elämä”. Pelastus ja iankaikkinen elämä ei perustu siis tunteisiin, tuntemuksiin eikä omiin ajatelmiin vaan Jumalan sanaan ja sen lupauksiin.

Muistan hyvin, kun tulin uskoon nuorena opiskelijana vuonna 1986. Rukoilin syksyisenä lauantai-iltana, että Jeesus tulisi sydämeeni asumaan. Ei siinä hetkessä ollut mitään erityisiä tuntemuksia, mutta kun seuraavana aamuna heräsin, jotenkin vain sisimmässäni tiesin, että elämäni on muuttunut. Johanneksen kirjeen jakeet hieman myöhemmin vahvistivat tämän kokemukseni.

Kiitos, Jeesus, pelastuksesta ja iankaikkisesta elämästä!

Pekka