2. Kun. 12, Ilm. 9

2. Kun. 12
Ilm. 9

Terveiset Israelista! Tulin eilen ensimmäiseltä reissulta, joka oli samalla ns. ryhmämatka. Meillä oli viikon verran Raamatun opetusta Penan johdolla alkuperäisissä maisemissa. Moni asia ja kertomus sai vähän uudenlaista kokemusperäistä näkemystä monen tuhannen vuoden ajalta. Suosittelen lämpimästi. Jerusalemin vanha kaupunki ja itkumuuri tekivät vaikutuksen, kuten myös Pietarin kalansaaliin tapahtumat Gennesaretin järven rannassa. Alueelle tyypillisestä poliittisesta pelistä saimme myös kokemuksen Jerusalemin yössä kuulemistamme jyrähdyksistä, joita aamulla tulkitsimme Gazan alueelta ammutuiksi raketeiksi. Joku tosin kertoi heränneensä ukonilmaan!? Lisäksi USA käytti viime viikolla vaikutusvaltaansa ja ilmoitti tunnustavansa Israelin 6 päivän sodassa 1967 hallintaansa saaneen Golanin kukkulan Israelille kuuluvaksi.

Tämän päivän lukukappaleet kertovat sekä kuningasten ajasta että myös tulevasta. Kuninkaasta kerrotaan tällä kertaa hyvää:” Joas teki koko ikänsä sitä, mikä on oikein Herran silmissä, koska pappi Jojada oli kasvattanut hänet” (3). Joasin tavoitteena oli korjata temppelin vauriot, mutta homma ei nuoren kuninkaan käskystä lähtenytkään liikkeelle. Oliko siihen syynä ollut kuninkaan nuoruus vai pappien huoli omasta toimeentulosta, sillä vasta kolmekymppisenä hän sai pappi Jojadan avulla korjaustyön liikkeelle ja luottamus kerättyjen rahojen keräyksestä ja käytöstä temppelin korjaukseen syntyi. Toinen episodi oli Syyrian kuninkaan sotaretki Gatia ja Jerusalemia vastaan. Siitä Joas selvisi ostamalla rauhan kaikilla temppelin uhrilahjoilla ja kullalla. Loputkin varat siis menivät papeilta. Lieneekö tämä ollut syynä siihen, että omat miehet tekivät salaliiton ja surmasivat kuninkaansa.

Ilmestyskirjassa kerrotaan ihmisiä kohtaavista vitsauksista, jotka tuottivat tuskaa ja kuolemaa. Viides ja kuudes enkeli päästivät torven soitollaan vitsaukset valloilleen. Ainoastaan ihmiset, joilla oli Jumalan sinetti otsassaan, säilyivät vahingoittumattomina. Varsin yllättävää oli, että ne ihmiset, jotka eivät kuolleet vitsauksiin, eivät kääntyneet Jumalan puoleen (20-21). He kumarsivat yhä pahoja henkiä ja epäjumalankuvia sekä jatkoivat huonoa elämäänsä. Kyllä pahalla on myös valtava voima!

Jumalalla on onneksi tilanne hallinnassa. Jae 15 antaa ymmärtää, että kaikella on mm. tarkka määräaika. Tämä kaikki historia ja tulevaisuus on siis His Story!

Juha