2. Aik. 32, Matt. 22

2. Aik. 32

Vieraan vallan kuningas teki sotaretken Juudaan. Hän yritti käyttää lannistusmenetelmää mollaamalla Juudan Jumalaa ja kehumalla omilla menestyksillään. Jäin pohtimaan tuota lannistamisen henkeä. Sitä voi olla ja tulla milloin mistäkin. Oma ajattelukin sitä pystyy tuottamaan, menneet tappiot ja lankeemukset voivat aktivoitua mielessä lannistaen ja mitätöiden meitä, ulkoapäin voi tulla painostusta joskus jopa vainoksi asti.

Jakeessa 20 sanotaan, että ”silloin kuningas Hiskia ja profeetta Jesaja, Amosin poika, rukoilivat ja huusivat kohden taivasta.” Tässä on menetelmä, kääntyä Herran puoleen. Jae 21 jatkaa ”Ja Herra lähetti enkelin…” jakeessa 22” Näin Herra pelasti Hiskian ja kaikki Jerusalemin asukkaat…”.

Tiukassa paikassa ei ole syytä olla yksin, emmekä tietysti hengellisesti ajateltuna koskaan yksin olekaan. Silti joskus on tarpeen saada fyysisesti joku toinenkin tukemaan rukouksessa.  Tässä on meille suomalaisille yksin selviytyjille opettelemisen paikka. Suo, kuokka ja Jussi -ajatteluun olemme oppineet. Entäs jos olisi ollut Jussilla kaveri ja kaverilla oma kuokka? Tätä opetellessa tänään.

Matt. 22

Ulkoista painostusta esiintyy tässäkin luvussa. Saman päivän aikana Jeesusta painostivat niin saddukeukset kuin fariseuksetkin. Jeesusta yritettiin saada ansaan opetuksistaan. Pysähdyin tuohon saddukeusten oppiin, hehän eivät uskoneet ylösnousemukseen. Jeesus vastasi saddukeuksille pitäen ylösnousemusta totena. Vahvakaan aatesuunta tai joukkovoima ei muuta Jumalan totuuksia. Jeesus ei muokannut hengellisiä tosiasioita ulkoisten painostajien mieliksi.

Jäin miettimään, onko nykyisin kuoleman jälkeisen elämän kieltäjät samoilla linjoilla saddukeusten kanssa. Joskus tuskastuttaa, kun ei tiedä, miten viestisi muille ihmiselle, että Jeesus on totta ja ettei elämä lopu kuolemaan, vaan kuollessa siirrytään ajasta ikuisuuteen.

Ikuisuudessa ketään, jolla on Jeesuksen antamat häävaatteet, ei heitetä pois kuninkaan Pojan häistä (jakeet 11-12). Kuningas kuulemma varusti vieraansa vaatteilla (näin muistan joskus kuulleeni opetusta tästä kohtaa). Omissa nutuissa ei ollut asiaa kuninkaan häihin. Me olemme puetut vanhurskauden viittaan Jeesuksen työn tähden. Monen muunkin soisi vastaanottavan tämän asun. Tämä asu ei ole suoraan Pariisista, tämä vaate on Golgatalta, Jumalan designia. Tulisipa vain enemmän muotiin.

Pirkko