Tiedotusposti

Hei,

KohtaamisPaikan iltamessu on ensi sunnuntaina 3.11. klo 17 Kaupunginkirkossa. Puheen pitää Jukka Jämsèn. 

Puhuin viime lauantaina Danielista. Hän säilytti uskonsa Jumalaan vieraan kulttuurin keskellä. Babyloniassa häneen kohdistui kahdentyyppistä painetta luopua uskostaan: houkuttelu sinänsä hyvillä asioilla ja toisaalta pelottelu. Babylonia oli poltetun Jerusalemin rinnalla loistelias paikka. Kuninkaan pöytä ruokineen edusti varmasti aikansa parasta kulinarismia. Ja silti se oli Danielille ongelma, sillä juutalaisilla oli ruokailuihin liittyviä rajoituksia. Kyse oli siitä, että kenen kädestä Daniel söi, kenelle hän oli uskollinen.

Daniel torjui siis houkutukset, jotka näyttivät sinänsä hyviltä asioilta. Seuraavaksi häntä peloteltiin luopumaan Jumalasta ja rukoilemaan vain kuningasta. Siihen Daniel ei voinut suostua, vaan hän jatkoi rukouksiaan kolmesti päivässä omassa asunnossaan. Daniel heitettiin leijonien luolaan, mutta Herra pelasti hänet sieltäkin. Babylonia ei muuttanut Danielia, vaan Daniel muutti Babylonian! Danielin kirjan perusteella voimme todeta, että hän säilyi uskollisena Jumalaa kohtaan. Häntä tukivat hänen ystävänsä, hän rukoili säännöllisesti ja tutki Raamattua. Yksinkertaisia ja silti niin tärkeitä asioita.  Daniel suostui moniin asioihin Babyloniassa, hän oppi vierasta kulttuuria ja kirjallisuutta ja sai jopa uuden nimen. Mutta kuninkaan suunnitelma Danielin ja ystävien uudelleenkoulutuksesta ei onnistunut. Daniel ei muuttunut sisäisesti eikä hylännyt uskoaan.

Danielin esimerkki puhuu monin tavoin meille tämän ajan kristityille. Elämme monin paikoin keskellä kulttuuria, jossa kristillisyys halutaan sysätä syrjemmälle. Me voimme kuitenkin olla kaiken keskellä muutosvoima. Se voi näkyä pienissä asioissa. Tuomme itsekkyyden kulttuurin keskelle anteliaisuutta ja omastaan luopumista. Vihan ja pahan puhumisen keskelle anteeksiantoa ja rakkautta. Seksuaalisen vapauden keskelle esimerkin sitoutumisesta avioliittoon. Moniarvoisuuden keskelle todistuksen Jeesuksesta, joka on tie elämään ja Isän luo.

Iloa elämääsi!
Mika ja Tiina