Viikko 52

MaanantaiPs. 128 Ilm. 14

Tälle jouluviikolle osuu psalmeista edelleen matkalauluja. Oikein sopiva teema, kun joulun aikaan on usein niin paljon matkustamista. Meneepä matkat rattoisasti, kun on laulut jo valmiina vuosituhansien takaa. Hiukan harmillista on, kun melodiat eivät ole tiedossa, mutta toki se tuo vapauden säveltää psalmit itselleen sopiviin rytmeihin ja muihin musiikin elementteihin.

Tämän viikon Ilmestyskirjan luvut ovat vahvaa Jumalan Sanaa, vaikkakin vaikeahan näitä on kommentoida. Minulle on epäselvää, missä vaiheessa nämä näiden lukujen asiat tapahtuvat, missä seurakunta on, kun nämä kaikki todentuvat. Vai onko jotain jo tapahtunut? Vaikea on myös tietää, mikä on kuvakieltä ja mikä konkretiaa. Helpottavaa on luottaa siihen, että Jumala on vastuussa näiden tapahtumien kulusta ja ajoituksesta. Näitä vastuita ei jätetty meille ihmisille.

23.12.2019

Ps 128

Joulun aatonaatto ja niin paljon on monella vielä tekemistä juhlan valmisteluissa. Joulun valmistajat alkavat ehkä jo vähitellen jopa väsyä. Tämän psalmin mukaan saat nauttia työsi hedelmistä, koska onnellinen on se, joka vaeltaa Herran teitä. Kuudennessa jakeessa luvataan, että saat nähdä lastesi lapset. Joulun aikaan tavataan usein sukua ja suvun sukupolvia. Erityistä voimaa ja kärsivällisyyttä niille, joilla näihin perhesuhteisiin liittyy vaativia asetelmia joko ylenevissä tai alenevissa sukupolvissa. Toivotus ”Siionin Herra siunatkoon sinua” (5) koskee ihan jokaista meitä, ihan nyt.

Ilm 14

Tässä luvussa jae 7 kehottaa kumartamaan häntä, joka on luonut taivaan, maan ja meren ja vesilähteet. Itämaan tietäjillä oli ymmärrys siitä, kuka Jeesus oli. Se sai heidät kumartamaan. Kunpa meidänkin sukupolvilla vielä selkä, polvet ja sydän taipuisivat kumartamaan Raamatun Elävää Jumalaa. Joulun aikaan ainakin on mahdollista kuulla evankeliumia, monet osallistuvat hengellisiin tapahtumiin enemmän kuin muina vuoden aikoina. Herramme ilmestyköön tänä jouluna vahvasti eri tilaisuuksissa.

 

TiistaiPs. 129 Ilm. 15

Jouluaatto. Jo pelkkä sana tuo monenlaisia muistoja mieleen. Jouluun liittyykin paljon muistelemista: lapsuuden joulut, edesmenneitten läheisten muistelu, Jeesuksen syntymään liittyvien asioiden muistelu. Rauhoittuminen mahdollistaa muistelemisen vai aiheuttaako muisteleminen, ajassa taaksepäin katseleminen pysähtymisen ja rauhoittumisen. Mitähän asiaa Jeesuksella on sinulle ja minulle tänä jouluna, kuunnellaan.

Päivän psalmi 129 on otsikoitu: Herra on vainotun auttaja. Joku väsynyt joulun valmistelija, yksinäinen tai sukulaisiin uuvahtanut voi tuntea kuin tämän psalmin kirjoittaja, että hänen selkänsä on vakoja täynnä, kuin kyntäjän jäljiltä. Psalmi päättyy ”Me siunaamme teidät Herran nimessä” (8). Siunaaminen Jumalan Sanan mukaisesti muuttaa aina jotain, vaikka sitä ei heti näekään. Näin uskon.

Ilmestyskirjan luvussa 15 on vahva ylistyslaulu, Mooseksen virsi jakeissa 3-4: ”Suuret ja ihmeelliset ovat tekosi, Herra Jumala, Kaikkivaltias! Oikeat ja todet ovat sinun tiesi, sinä kansojen kuningas! Kuka ei sinua pelkäisi, Herra, kuka ei ylistäisi sinun nimeäsi? Sinä yksi olet pyhä. Kaikki kansat tulevat eteesi ja kumartavat sinua, sillä sinun oikeat tuomiosi ovat tulleet julki.” Aamen.

 

KeskiviikkoPs. 130 Ilm. 16

Joulupäivä. Vanhastaan tänään ei käyty kylässä, ainoastaan aamutuimaan joulukirkossa. Psalmi 130 sopii hyvin rauhalliseen päivän viettämiseen ja mietiskelyyn. ”Minä odotan sinua, Herra, odotan sinua koko sielustani ja panen toivoni sinun sanaasi.” Odottaminen herkistää aisteja, mitähän Jumala haluaa sanoa ja miten. Nykyisin tosin monet ovat tänään jo ehkä jopa kolmannessa kyläpaikassa herkuttelemassa, kun kaikki suku haluaa tavata toisiaan. Tuokoon tämä matkalaulu rauhaa matkoille.

Ilmestyskirjan luku 16 kertoo Jumalan vihan maljojen vuodattamisesta. Olen tästä saanut joskus opetusta, ettei seurakunta olisi ottamassa vastaan Jumalan vihaa maan päällä enää tässä vaiheessa, koska Kristus on jo lunastanut meidät Jumalan vihasta. Maa vaikuttaisi tämän luvun perusteella vielä olevan olemassa. Suuria luonnon ilmiöitä ja maantieteellisiäkin muutoksia ja mullistuksia tapahtuu. Jumalan teot ovat siis suuria ja ihmeellisiä – ja täysin Hänen vastuullaan.

 

TorstaiPs. 131 Ilm. 17

Tapaninpäivä. Tämän päivän matkalaulu psalmi 131 on varsin lyhyt, vain 3 jaetta. Psalmi on otsikoitu: Osaansa tyytyvän rukous. Psalmi päättyy: ”Israel, pane toivosi Herraan nyt ja aina.” Herraan toivon paneminen oli tarpeen muinoin Israelille yhtä lailla kuin nykyisin meille kaikille.

Ilmestyskirjan luku 17 kuvaa Babylonin tuomiota. Mitä kaikkea tapahtuukaan, jae 14 lohduttaa: ”…mutta Karitsa voittaa heidät, sillä hän on herrojen Herra ja kuninkaiden Kuningas. Hänen kanssaan saavat voiton hänen uskollisensa, kaikki kutsutut ja valitut.” Tähän luotamme tänään, Jeesuksen ansiosta.

PerjantaiPs. 132 Ilm. 18

Ps 132 ei kokonaisuudessaan minulle avaudu, kerrotaanko siinä pelkästään kuningas Daavidin suvun siunauksesta, hänen pojistaan ja Siionin osasta Jumalan valittuna vai jopa suuremmasta, tulevasta jälkeläisestä Jeesuksesta (17). Joka tapauksessa Daavidin ja Siionin on Herra valinnut ja sitä tässä julistetaan. Kyse on Jumalan vastuulla olevasta valinnasta, asiasta ei ole ollut kansanäänestystä. Ei sinua ja minuakaan Jumalan omiksi ole vaaleilla tai suosittelijoiden sanojen auktoriteetilla valittu. Jeesus valitsi, ja Hän tiesi kenet valitsi.

Ilm 18

Babylonin tuho on tämän luvun otsikko. Mikähän tuo Babylon oikein vertauskuvana onkaan. Siitä kerrotaan kuin persoonasta, sitten kuin se olisi kaupunki tai jopa valtio, voisiko olla jopa elämänfilosofia, arvomaailma. No joka tapauksessa tämä luku muistuttaa, että kaikki voi kadota hetkessä. Pysähdyttävää. Miten usein mitättömät, ei-kestävät asiat saavat osakseen arvostuksemme. Ja kaikki voi menettää arvonsa hetkessä. Meillä on turva siinä, ettei Jeesus katoa eikä hän jätä meitä (Hepr. 13:5-6).

 

LauantaiPs. 133 Ilm. 19

Viattomien lasten päivä, joka on muistona Herodeksen järjestämästä lasten murhasta, kun hän yritti saada Jeesusta pois päiviltä. Lapset siitä kärsivät, äidit ja perheet kohtasivat surua. Jeesus, rukoilemme tänään maailma lasten puolesta. Ilmesty pelastajana kaikkialla maailmassa.

Ps 133 on sovinnon ja ystävyyden ylistys. Mieheni viittaa tähän (jae 1) joskus arjen väännöissä, kun sovintoa ja ystävyyttä tarvitaan. Kummallista, että juuri nuo kaksi asiaa ovat kautta aikain olleet niin kovin vaikeasti saavutettavia ja kovin uhattuja. Ihmissuhteet ovat vaikea laji, kun me syntiset sähläämme täällä. Armon asenne unohtuu helposti, Jumalan tahto on kuitenkin sovinto ja ystävyys ja sitä kautta on koettavissa yhteys.

Ilm. 19

Tässä luvussa kerrotaan ensin, mitä Johannes kuuli taivaassa tapahtuvan. Enkeli saneli Johannekselle (9), mitä piti kirjoittaa mm. ”Nämä ovat tosia Jumalan sanoja.” Jakeessa 10 enkeli ikään kuin varusti Johannesta ja muita ihmisiä, että te olette Jumalan todistajia. Jumalaa sinun tulee kumartaa. Jakeen lopussa on vielä lause ”Jeesuksen todistajissa on profetoimisen henki” kuin tiedotusasiana. Kiitos, en sitä osaisi pyytää tai tuottaa itse. Samalla kysyn, miten sen kanssa viisaasti toimitaan todistajan tehtävässä.

Johannes näki taivaan avoinna (11-). Valkoinen hevonen, jonka selässä istuu Jumalan Sana ja jonka viitassa lukee nimi kuninkaiden Kuningas, herrain Herra. Joskus hiukan huolettaa ja jopa pelottaa alkaa uutta vuotta. Uutta vuosikymmentä kohti menemme kuitenkin armon varassa kuninkaitten Kuninkaan ja herrojen Herran kanssa, ovat elämän tapahtumat sitten mitä tahansa.

SunnuntaiPs. 134 Ilm. 20

Ps 134 on kolmen jakeen pituinen psalmi ja otsikoitu Yöpalveluspsalmi. Yöpalvelussa vaikuttaisi olleen paljon Herran kiitosta ja ylistystä. Yöllä voisi ajatella olevan paljon mahdollisuuksia ylistykseen, kun päivän vastuut ja ihmismassat eivät ole koko ajan läsnä. Näin vuoden viimeisinä päivinä varustakoon meitä psalmin jae 3 ” Siionin Herra siunatkoon sinua, hän joka on luonut taivaan ja maan”. Tällaisella siunaajalla on voimaa ja valtaa.

Ilm 20

Tuhatvuotinen valtakunta, Saatanan lopullinen tuomio, viimeinen tuomio ovat tämän luvun teemoja. Vuoden loppuun ajoittuvat luettaviksemme tulevaisuuden isot tapahtumat. Lisäksi mainitaan ensimmäinen ylösnousemus ja toinen ylösnousemus – vaikeita asioita kommentoitaviksi. Tyydyn vain lukemaan nämä sellaisina kuin ne on Raamattuun kirjoitettuna. Onkohan Pyhän Hengen vaikutusta, kun näistä lukeminen ei ole pelottavaa. Luottamus Jeesuksen täytettyyn työhön tuo luottamuksen myös Taivaalliseen Tuomariin ja Hänen ehdottomaan oikeudenmukaisuuteensa tuomitsijana, päätökset ovat selkeitä, Hän ei niissä jahkaile.

Jeesus, kiitos kuluneesta vuosikymmenestä kaikkine tapahtumineen, suruineen ja iloineen. Jeesus, ilman Sinun varustustasi en uskalla enkä halua elää. Sinuun luottaen ja sinun kanssasi, Jeesus.

Pirkko