Hoos. 11, Room. 13

Hoos. 11 Room. 13

Tämä Hoosean luku on vaikeaselkoinen. Siinä hämää mm. puhe Efraimista. Välillä sanotaan Efraim, välillä Israel.  Rakenne jakeessa 8: ”Miten minä voisin hylätä sinut, Efraim, jättää sinut, Israel!” osoittaa, että näitä sanoja käytetään samaa tarkoittavina. Yksi Raamatun runomitoista on sellainen, jossa toistolla vahvistetaan sanomaa. Hylätä on synonyymi jättämiselle, joten Efraim ja Israel ovat tässä päällekkäiset ilmaisut. Vaikka Jumala koettelee, hän ei unohda eikä hylkää. Tämä on varmaa. Israelin alue oli jo jakautunut kahtia. Näistä Israel on pohjoisvaltio, Juuda eteläinen alue jolla asuu Juudan heimo. Juudan alueeseen kuului mm. Jerusalem. Hoosean aikana pohjoisvaltio vietiin pakkosiirtolaisuuteen. Juudan asukkaat saisivat pysyä alueellaan vielä yli sata vuotta. Vaikuttaa kuin Jumala puhuisi Israelin kansalle paluusta omaan maahan. Vain Juudan asukkaiden kuitenkin tiedetään palanneen pakkosiirtolaisuudesta. Israelin asukkaat hajautettiin ympäri Assyriaa ja he luultavasti sulautuivat muihin kansoihin. Voimme kuitenkin luottaa siihen ettei Jumala unohda, hän ei hylkää eikä jätä. Sama pätee meihinkin. Hän kutsuu eksyneitä luokseen lakkaamatta.

Roomalaiskirjeen ohjeet ovat yhä ajankohtaisia. Ehkäpä ajankohtaisempia kuin koskaan ”Tehän tiedätte, mikä hetki on käsillä. Teidän on aika herätä unesta, sillä pelastus on nyt meitä lähempänä kuin silloin, kun meistä tuli uskovia.” Ohjeet, joita annetaan, ovat konkreettisia mutta eivät helppoja. Esimerkiksi viimeinen jae antaa ison haasteen. ”Pukekaa yllenne Herra Jeesus Kristus älkääkä hemmotelko ruumistanne, niin että annatte sen haluille vallan.” En usko että ihminen on koskaan aiemmin historiassa voinut tyydyttää mielihalujaan niin helposti ja nopeasti kuin nykyään. Paitsi, että päivittäinen elämä on suht mukavaa keskuslämmityksen, jääkaapin ja vesivessan ansiosta, niin myös viihdykettä on tarjolla tauotta. Älypuhelimen mukana kaikkialle kulkeutuu mukana mahdollisuus mm. ostaa ja myydä, pelata, opiskella, lukea uutisia, katsoa viihdettä ja kommunikoida toisten kanssa. Voi olla ettei kuule edes ajatuksiaan, saatikka että kuulisi Jumalan ääntä. Siksi haastankin ainakin itseäni päivittäin ryhdistäytymään ja kohdentamaan huomiotani enemmän Kristukseen ja vähemmän itseeni.

Anna