Hoos. 12, Room. 14

Hoos. 12 Room. 14

Hoosean kirjassa verrataan silloisia tapahtumia tunnettuihin historian kertomuksiin Jaakobista ja tämän petoksesta äitinsä kanssa kun hän varasti esikoisen siunauksen veljeltään. Asiat näyttävät erilaisilta kun niitä katsoo etäältä, omasta näkökulmasta ei näe kokonaisuutta niin herkästi. Siksi onkin hyvä pitää korvat kuulevina ja olla valmis punnitsemaan omaakin toimintaa. Vaikka kansa oli tyytyväistä rikastumiseensa ja toimintaansa, Jumalalla oli toinen näkökulma. Herra oli silti kärsivällinen ja jaksoi kutsua parannukseen. Hän antoi kerta toisensa jälkeen mahdollisuuden toimia paremmin. Hän tekee niin tänäkin päivänä.

Roomalaiskirjeessä on tärkeä muistutus siitä, ettei kristinusko ole lakiuskonto, jossa on kaikille yhteiset selkeät säännöt, joita on noudatettava. Sen sijaan meitä kutsutaan kasvamaan uskossa ja Jumalan tuntemisessa. Kukaan ei muutu päivässä, vaan ratkaisevaa on, että olemme samalla tiellä. Niinpä meillä ei ole oikeutta halveksia tai tuomita toisiamme. Sen sijaan meitä kutsutaan tukemaan toinen toistamme niin, että jokainen voi elää omatunto puhtaana. Voimmekin joustaa niin, että esim. välttelemme alkoholia, jotta läheinen ei ratkea juomaan. Minusta on ihana ajatus, että sopeudutaan huomioiden erityisesti niitä, jotka ovat rikkinäisiä tai heikkoja. Silloin kaikilla on turvallista olla yhdessä. Sellaiseen yhteisöön on hyvä tulla mukaan.

Anna