Sef. 1, Gal. 3

Sef. 1 Gal. 3

”Kristus on lunastanut meidät vapaiksi lain kirouksesta tulemalla itse kirotuksi meidän sijastamme, niin kuin on kirjoitettu…” (Gal 3:13) Hyväksytyksi tulemisen ansaitseminen on rankkaa, se pitää jännityksessä koko ajan. Riitänkö? Kelpaanko? Miten päin minun pitäisi olla ja mitä oikein pitäisi tehdä? Voisin kuvitella Paavalin itsensä muistaneen hyvin, miltä tuntuu elää viimeinen päälle lain mukaan. Hän kirjoitti siinä kyllä onnistuneensakin. Ulkonaisesti näin varmaan olikin. Jeesus itse veti Vuorisaarnassa lain vieläkin tiukemmaksi kuin tuon ajan fariseukset. Jeesus vertasi ihmisen sanat ja ajatukset yhtä pahoiksi kuin teotkin. (Matt 5) 
 
Tätä miettiessäni muistan tutun neljän Been säännön. Ehkäpä sinäkin muistat? Olen oppinut tämän englantilaisilta. Sääntö kuvastaa hyvin tätä lainalaisuuden kysymystä.
Fariseusten malli: 1) Behave, käyttäytymisen pitää olla kunnossa -> 2) Believe, sitten pitää uskoa -> 3) Belong, nyt pääset kuulumaan joukkoon -> 4) Bless, lopulta sinua siunataankin ja olet rakastettu.
Jeesuksen malli: 1) Bless, sinua siunataan, rakastetaan -> 2) pääset mukaan joukkoon, kuulut porukkaan -> 3) Believe, usko kasvaa -> 4) Behave, haluatkin toimia oikein, käytös muuttuu.
 
Sakkeuksen ja Jeesuksen kohtaaminen kertoo hyvin tämän Jeesuksen mallin toimivuuden. (Luuk 19:1-10)  Jeesus on lunastanut meidät vapaiksi hyväksymisen tavoittelemisen kierteestä. Hän rakastaa ja ottaa vastaan. Hänen rakkautensa muuttaa meidätkin. Tänään pyydän, että Jeesuksen rakkaus saisi vaikuttaa sisimmässäni kuten Sakkeuksenkin elämässä, että haluaisin elää Jumalan tahdon mukaan. En siksi, että siten ansaistisin rakkauden vaan siksi, että minua rakastetaan ja haluan rakastaa takaisin. Ehkäpä sinäkin pyydät?
 

Tiina