Hag. 1, Gal. 6

Hag. 1 Gal. 6

Kirjeen päätteeksi Paavali antaa vielä käytännön ohjeita galatalaisille. Nämä käytännön vinkit on hyviä meillekin. Mitkä Paavalin ohjeet tuntuvat sinulle tänään tärkeiltä?
Minä mietin jakeita 2 ja 5. ”…kantakaa toistenne kuormia, niin te täytätte Kristuksen lain” (Gal 6:2) sekä ”Jokaisen on kannettava oma kuormansa.” (Gal 6:5) Äkkiseltään nämä vaikuttivat kumoavan toisensa! En tunne alkukieltä enkä väitä, että tulkintani olisi oikea. Mutta itselleni selitin näitä jakeita jotenkin näin.  
 
Jakeen 5 alaviite sanoo: ”Jokainen meistä joutuu tekemään Jumalalle tilin itsestään”. (Room 14:12) Tämä kertoo minulle siitä, että Jumala arvostaa ja kunnioittaa jokaista luomaansa ihmistä.  Hän on antanut meille vapaan tahdon, voimme valita. Emme ole ulkoa ohjelmoituja robotteja tai elämän epäonnistumisten uhreja vaan Jumalan rakastamia ja arvostamia yksilöitä. Voimme aina valita Jumalan hyvän suunnitelman elämäämme tai myöskin olla valitsematta. Mutta joku päivä seison Jumalani edessä ja vastaan hänelle siitä, miten hänen kutsuunsa vastasin. 
 
Jae 2 puhuu minulle taas siitä, että meitä kutsutaan auttamaan toinen toistamme Jeesuksen mallin mukaan. Kulkemaan rinnalla, tukemaan, rohkaisemaan, rakastamaan, auttamaan. Ettei kukaan jäisi matkalle vaan kaikki jaksaisivat perille asti. Ja ehkäpä myös tukemaan kaveria niin, että hän jaksaa kantaa omaa kuormaansa. Että hän pääsee kasvamaan omalle paikalleen.
 
Nämä jakeet eivät siis olekaan ristiriidassa toistensa kanssa vaan täydentävät toinen toisiaan.
 

Tiina