Sak. 9, Luuk. 4

Sak. 9 Luuk. 4

Sakarjan kirja sisältää monia Messiasprofetioita. Niistä yksi on kuvaus aasilla ratsastavasta nöyrästä Jumalan palvelijasta, joka  julistaa rauhaa maailman kansoille ja tuhoaa sotajouset ja sotavaunut. Me tiedämme, että profetia viittasi Jeesukseen. Jeesus ei tullut, eikä tule nytkään, presidentti Trumpin tai Kiinan johtajan Xi Jinpingin kaltaisena uhittelevana voimahahmona. Hänen tapansa valloittaa on sydämen vallankumous, yksi sydän kerrallaan.

Paholainen yritti kylvää Jeesuksen mieleen epäilystä Jeesuksen asemasta. Kerta toisensa jälkeen hän vetosi: “Jos kerran olet Jumalan Poika — tee merkkejä ja ihmeitä — koettele Jumalan huolenpitoa — havittele maallista valtaa —.” (vrt. Luuk. 4: 3–12). Jeesus ei lähtenyt mukaan Paholaisen tarjoamaan valtapeliin, vaan kesti nälkää ja janoa ja alhaista asemaansa kansanmiehenä.

Pian kiusausten jälkeen Jeesus palasi ihmisten pariin. Siellä hän teki ihmeitä: paransi saastaisen hengen vaivaaman miehen, Simonin anopin kovasta kuumeesta sekä muita sairaita – ei merkkien itsensä vuoksi, vaan auttaakseen ihmisiä. Jeesus myös saarnasi Jumalan auktoriteetilla synagogassa – ei tavoitellen maallista valtaa, vaan jotta ihmiset uskoisivat Jumalaan. Jeesus ei tavoitellut valtaa, mutta hän poistui kuninkaan ja Jumalan tavoin vahingoittumattomana häntä kivittävien ihmisten keskeltä. (Luuk. 4:18–41).

Mikä erotti ja erottaa Paholaisen ja Jumalan tarjoamat tilaisuudet vallankäyttöön toisistaan? Jeesuksen kiusauksista antaman esimerkin mukaan ainakin tekojen motiivit ja ajoitus.

Paholainen tarjoaa tietä kunniaan ja hivelee omanarvontuntoamme – Jumala kutsuu nöyryyteen. Paholainen lupaa tyydyttää halumme ja tarpeemme nopeasti – Jumala antaa meidän usein odottaa hänen aikaansa. Jeesuskin toteutti ihmeitä Jumalan valmistamalla ajoituksella, olipa sapatti tai ei.

Vaikka oman kunnian tie houkuttaa, Jumalan tie on monin verroin parempi. Jumalan työtovereina sato kasvaa silloinkin, kun me lepäämme. Jumalan työtovereina olemme varmasti mukana pidemmän päälle kannattavassa ”bisneksessä”, Itseä suuremmassa työssä mukana oleminen myös synnyttää valtavasti iloa! Rukoillaan tällekin päivälle ja viikolle tilanteita, joissa saamme olla Jumalan käytössä!

Heli