Mal. 2, Luuk. 11

Mal. 2 Luuk. 11

”Minä vihaan eroa, sanoo Herra, Israelin Jumala. Joka eroaa, tekee yhtä väärin kuin se, joka tahraa kätensä veriteoilla, sanoo Herra Sebaot. Varokaa hylkäämästä vaimoanne.”

Todella vahvasti sanottu! Mitä tästä pitäisi ajatella? Jumalan puolelta avioliiton pysyvyyden ja elinikäisyyden ihanne on korkealla. Avioerotilastoihin perustuen voisi ehkä todeta, että Jumalalla on paljon syytä olla vihainen. 

Länsimaissa olemme jo pitkään eläneet enemmän tai vähemmän kertakäyttökulttuurissa. Valitettavasti tuo kertakäyttöisyys ulottuu tavaroiden ja materian lisäksi myös ihmissuhteisiin. On varsin helppo heittää pois ja hylätä kaikki se, mikä ei syystä tai toisesta miellytä. Uuden saa aina tilalle. Ihmissuhteissa tämä kuitenkin tarkoittaa, että moni pettyy, haavoittuu, rikkoutuu, masentuu jne. Inhimillisen tuskan ja kärsimyksen määrää on vaikea ymmärtää ja käsittää. Ehkäpä Jumalalla on sittenkin hyvin perusteltu syynsä ottaa asiaan näin vahvasti kantaa.

Tiedämme hyvin, että elämämme on rikkinäistä ja että monissa asioissa epäonnistumme. Kukaan ei siltä omassa elämässään voi välttyä. Kristillisen uskon näkökulmasta on lohdullista, että voimme aina aloittaa alusta. Helppoa se ei välttämättä ole, koska siinä joutuu tunnustamaan mm. häpeänsä, syyllisyytensä, keskeneräisyytensä, vihansa, katkeruutensa, virheensä, väärät tekonsa ja väärät valintansa. Jos tähän pystyy, saattaa olla, ettei toista samoja virheitä ja pääsee aidosti elämässä eteenpäin. Herran armosta voi kokea täydellisen anteeksiannon ja voi myös antaa toiselle anteeksi.

On harmillista, että media ja viihdeteollisuus ovat jo pitkään kaivaneet maata perinteisen avioliittokäsityksen alta pois. Mallit ja mielikuvat, joita meille tarjotaan tilalle, eivät ole Jumalan hyvän tahdon mukaisia. Tarvetta olisi perinteiselle opetukselle avioliitosta, mutta se tuntuu melkein olevan kirosana nykyaikana. Kuitenkin tuo opetus olisi erittäin tarpeellista, että erityisesti nuorilla ihmisillä olisi realistinen käsitys elämän merkittävimmän ihmissuhteen tarkoituksesta, merkityksestä, perusteista ja hoitamisesta. Eikä tuo opetus turhaa olisi jo pitempään avioliitossa olleille.

Siunaa, Herra Jeesus, avioliittoja! Anna aviopuolisoille rakkautta, yksimielisyyttä ja kykyä kohdata elämän erilaiset tilanteet yhdessä toisiaan tukien. Siunaa myös niitä, jotka solmivat avioliiton tänä kesänä.

Pekka