1. Moos. 7, Luuk. 19

1. Moos. 7

Tässä luvussa Jumala kertoo Nooalle suoraan, että kaikki muut kuin Nooan perhe jäävät veden alle. Silti Nooa tottelee Jumalan ohjeita ja puhetta (jae 5). Kun eläimet ja Nooan perhe olivat menneet arkkiin, Jumala sulki arkin oven (jae16). Jumala veti rajan, Nooalle ei tätä raskasta vastuuta annettu.  Kaikki ihmiset, eläimet ja kasvit jäivät veden alle paineeseen ja hapettomuuteen. Tämä on ainut selitys, miten fossiilit ja ruskohiili voivat syntyä. Kuulin asiasta telkkarista. Jos jokin kotilo tai puut jäävät maakerroksiin mullan alle tavallisissa oloissa, nehän vain mädäntyvät aikaa myöten.

Raamattumme tuo viisautta, jollaista ei haluta tai uskalleta ottaa vastaan. Maa oli veden vallassa 150 päivää (jae 24). Liikuttavan tarkka tieto. Tuona ajanjaksona Nooa ja perhe ehkä ehtivät toipua järkytyksestä ja pahimmista reaktioista, ehkä he jopa alkoivat vähitellen suuntautua uuteen. Jumalan jämpti tarkkuus on osa meidänkin johdatettua elämäämme. Mitä Jumalan tarkkuudesta havaitsemme tänään?

Luuk. 19

Jeesukselle haettiin ratsuksi aasinvarsa (jae 30 -) ja sillä hän ratsasti Jerusalemiin. Ehkä hän ratsasti jotain pääkatua pitkin, kun kansaa mahtui olemaan ympärillä. Jeesus puhkesi itkuun Jerusalemia lähestyessään (jae 41). Jeesus tiesi kaupungin tuhoutuvan myöhemmin. Pysähdyttävää. Kaiken tuhoutuminen lähitulevaisuudessa oli arvatenkin tuskallista tietää, eikä kenestäkään tuskin ollut itkun aiheen jakajia tai muuta tukea. Kannetaan rukouksessa toisiamme tänään. Itkuun voi olla aihetta menneessä, nykyisessä tai tulevassa. Pyhä Henki on Lohduttaja.

Pirkko