1. Moos. 18, Kol. 2

1. Moos. 18 Kol. 2

Abraham ja Saara saavat lupauksen jälkeläisestä vihdoin niin, että lupaukseen sisältyy ajankohta. Vuoden kuluttua Saaralla on poika. Se, että Saara ja Abraham eivät meinaa uskoa, ei estä Jumalaa toimimasta. Vaikka Saara naurahtaa, eikä sen jälkeen osoita edes katumusta vaan kieltää tapahtuneen, Jumala pitäytyy liitossa.

Sivuhuomio: Meille tulee mieleen ryppyiset vanhukset, kun ajattelemme Abrahamia ja Saaraa lähes satavuotiaina. Näin ei kuitenkaan välttämättä ollut. He olivat luultavasti vielä hyvissä ruumiin voimissa. Jos aikajärjestys kertomuksissa pitää paikkansa, Saara ehti päätyä vielä hallitsijan vaimoksikin (luku 20) ennen kuin tuli raskaaksi ja synnytti Iisakin (luku 21). Uskon, että Saara oli edelleen kaunis. Lapsettomuus oli kuitenkin jatkunut jo vuosikymmeniä, minkä vuoksi Abraham ja Saara olivat menettäneet toivon. Abraham ei itsekään ollut täysin kurpsahtanut, vaan sai Saaran kuoltua vielä liudan lapsiakin ja eli 175 vuotiaaksi (luku 25). Minulle tämä kertoo Raamatun luotettavuudesta. Kun alussa on ollut moninaisen perimän omaava terve pariskunta (Adam ja Eeva), on perimä aikojen saatossa heikentynyt ja elinikä asteittain lyhentynyt.

Paavali kirjoittaa Kolossalaisille, koska oli kuullut, että seurakuntaan on eksynyt harhaoppeja. Oppiin kuului, että olisi noudatettava juutalaisia ruokatapoja, juhlia ja ympärileikkausta  ja kieltäydyttävä aineellisista nautinnoista. Enkeleitä palvottiin välittäjinä Jumalan ja ihmisen välillä ja ilmestysten avulla haluttiin korkeampaa tietoa ja yhteyttä maailman alkuvoimiin jotta voi saavuttaa korkeamman tiedon. Paavali osoittaa nämä harhaopeiksi. Ne olivat vaarallisia, koska ne vesittivät evankeliumin. Itse aloin miettiä mitä harhaoppeja meidän aikanamme seurakunnissa vaikuttaa. Menestysteologia, eli se, että uskomme Jumalan siunaavan omiaan niin, että hän vastaa meidän pyyntöihimme ja menestymme tässä ajassa, on ainakin yleinen uskomus. Siihen liittyy materialismi ja yksilökeskeskeisyys, jotka ovat länsimaissa syvään juurtuneina, mutta eivät Raamatun mukaisia. Paavali toteaa vääristä opeista, että ”todellisuudessa ne ovat arvottomia ja tyydyttävät vain ihmisen ylpeyttä”. Onkin hyvä pysähtyä välillä miettimään, mitä tavoittelen ja minkä varaan elämäni rakennan.

Siunausta tulevaan viikkoon ja kiitos kun kuljit kanssani tämän viikon ajan!

Anna