1. Moos. 21, 1. Tess. 1

1. Moos. 21 1. Tess. 1

Ensimmäisen Mooseksen kirjan luvussa 21 Iisak saapuu vihdoin maailmaan. Saara on selkeästi ollut onnesta aivan suunniltaan, kun monet erilaiset ilonilmaukset ovat päätyneet Raamattuun saakka: ”jokainen, joka tästä kuulee, iloitsee ja nauraa minun kanssani”. Raamattua tulee monesti ehkä luettua niin, että ihmeet tuntuvat arkipäiväisiltä ja tavallisilta asioilta, mutta takuulla jokainen ihme on silloinkin saanut aikaan positiivista hämminkiä, sillä ihan yhtä lailla Raamatun aikoina ihmiset ovat olleet vain ihmisiä. Myöhemmin luvussa Hagar ja Ismael lähtevät autiomaahan ja ovat jo nääntymäisillään, mutta Jumala ilmestyy kauniilla tavalla ja lupaa pitää heistä niin hyvää huolta kuin vain Jumala voi pitää.

Tänään alkaa myös Tessalonikalaiskirje. Paavali kirjoittaa ensimmäisessä luvussa siitä, miten kiitollinen hän on Jumalalle herätyksestä, joka Tessalonikassa alkoi. Tessalonikalaiset ”panivat toivonsa kärsivällisesti Herraamme Jeesukseen”, ”ottivat sanan vastaan täynnä riemua, jonka Pyhä Henki antoi” ja ”hylkäsivät väärät jumalat ja kääntyivät palvelemaan elävää, todellista Jumalaa”. Näitä ihania asioita voimme nähdä edelleen, kun ihmiset löytävät tiensä Jeesuksen luo. Tuoretta uskoa hallitsevat usein voimakkaat tunteet ja vastaansanomaton into, jotka ovat erinomaisen hyviä asioita. Vuosien mittaan usko tulee kuitenkin rakentaa nimenomaan Jumalan Sanan, ei tunteiden, ympärille. Toivon paneminen Jumalaan, sanan vastaanottaminen ja väärien ”jumalien” hylkääminen tuottavat joskus elämäämme ankaria taisteluita, emmekä tunteiden tasolla ole välttämättä halukkaita toimimaan Jumalan tahdon mukaan. Onneksi Jumala on kuitenkin se, joka synnyttää meissä uskon, ja Jeesus tiivistää tärkeimmän: ”Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa. Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään.”

Esteri