1. Moos. 49, Hepr. 7

1. Moos. 49 Hepr. 7

Jaakob siunaa tämän päivän luvussa omat poikansa ennen kuolemaansa. Heti alkuun kolme vanhinta poikaa saavat osakseen ennemminkin ankaria moitteita, joista siunaus on kaukana. Mitä lie Juuda neljäntenä iässä ajatellut, kun tuli hänen vuoronsa kuulla isänsä sanat vanhempien veljiensä jälkeen. Ehkä Juuda pelkäsi kuulla isänsä sanoja, mutta ne olivatkin todellisia siunauksen sanoja. 

“Juuda, veljesi ylistävät sinua. Sinun kätesi on iskevä vihollistasi niskaan, sinun isäsi pojat kumartavat sinua”, 1 Moos 49:8. Juudasta tulikin johtava heimo. Tämä oli Jumalan valinta. Juudan heimosta polveutui kuningas Daavid ja lopulta Jeesus Kristus.

“Ei siirry valtikka pois Juudalta, ei käskijän sauva hänen suvultaan. Hänen heimostaan on tuleva se, jolla on valta, häntä kansat tottelevat”, 1 Moos 49:10. Tämä jae ja kaksi seuraavaa kuvaavat Jeesusta. Juutalaiset rabbitkin ovat kirjoittaneet, että Juudan siunaus puhuu tulevasta messiaasta. Jeesuksella on kaikki valta.

Kuten arvata saattaa, niin Joosef sai isältään myös erityisen siunauksen. Jaakob lausui hänelle näin: “Joosef on hedelmäpuu, nuori hedelmäpuu lähteen äärellä, sen oksat ojentuvat yli muurin. Jousimiehet hätyyttävät häntä, he ampuvat ja ahdistavat häntä, mutta hänen jousensa pysyy jäntevänä ja hänen kätensä ovat nopeat. Tämän saa aikaan Jaakobin Väkevä, hän, jonka nimi on Paimen, Israelin Kallio, isäsi Jumala, joka on auttava sinua, Kaikkivaltias, joka siunaa sinua, antaa siunauksia ylhäältä taivaasta ja siunauksia syvyyksistä maan alta, siunauksia kohduille ja rinnoille.”

Joosefin siunauksen alku tuo mieleen Psalmin yksi. Siinä puhutaan ihmisestä, joka tutkii Herran lakia ja saa siitä siunauksen. Hän on kuin vetten äärelle istutettu puu, joka antaa hedelmän ajallaan. Ota Joosefin siunaus omalle kohdallesi tänään: Jumala antaa siunauksia niin ylhäältä taivaasta kuin syvyyksistä maan alta. Tulkitse tätä niin, että Jumala lupaa olla mukana kaikissa tilanteissa, vaikeatkin ajat voivat kääntyä siunaukseksi.

Mika