2. Moos. 3, Hepr. 11

2. Moos. 3 Hepr. 11

Mooses kohtasi Herran palavassa pensaassa ja sai tehtävän johtaa kansa pois Egyptistä. Jumala sanoi, että Hän oli kuullut kansan hädän ja päättänyt viedä kansan luvattuun maahan. Kyse oli siis siitä, että Jumala päätti toimia. Toinen näkökulma on siinä, että tehtävässä tarvittiin Moosesta. Jos Mooses olisi kieltäytynyt lopullisesti, niin ehkä Jumala olisi kutsunut jonkun toisen. Siis toisaalta ihmisen tehtävä ja kuitenkin lopulta Jumalan varassa.

Mooses epäili omia mahdollisuuksiaan ja esitti useita verukkeita. Hän sanoi Jumalalle, että mikä hän on menemään faraon luo vaatimaan kansan vapauttamista. Jumala tunsi kuitenkin Mooseksen läpikotaisin ja tiesi kutsua esittäessään, kenet oli kutsumassa. Jumala lupasi olla Mooseksen kanssa. Siinä oli hyvä lähtökohta tehtävästä suoriutumiseen.  Itse asiassa Jumala ei vastannut kysymykseen suoraan Mooseksen toivomalla tavalla, vaan sanoi olevansa Mooseksen kanssa. Mooseksen kysymys oli väärä, oikea kysymys olisi ollut: millainen sinä Herra olet? Kyse ei ollut siitä, millainen Mooses on, vaan millainen Jumala on!

Mooseksella oli luontaisesti hyvät edellytykset tehtäväänsä. Olihan hän saanut hyvän koulutuksen ja kasvanut faraon hovissa. Niistä oli varmasti hyötyä, mutta ehkäpä Mooseksen raskaan tehtävän avain oli kuitenkin siinä, että hänellä oli läheinen suhde Jumalan kanssa. Ja vahva kutsu Jumalalta. Kun miettii omaa elämäänsä taaksepäin, niin ehkä kaikkein suurimman vaikutuksen ovat saaneet aikaan ne tilanteet, joissa Jumala on tuntunut olevan lähellä. Siksi on niin tärkeää rukoilla toistemme puolesta ja eri tavoillla ruokkia Jumalan läheisyyttä.

Mika