2. Moos. 23, Joh. 5

2. Moos. 23 Joh. 5

Kun Jeesus pysähtyi Betesdan lammikolla vuosikausia sairastaneen miehen kohdalle ja kysyi: ”Tahdotko tulla terveeksi?”, vastaus oli ilmeinen. Tietenkin mies tahtoi! Sitä vartenhan hän oli maannut lammikon äärellä jo ikuisuudelta tuntuneen ajan.

Miehen koko huomio oli kiinnittynyt lammikkoon ja hän odotti hetkeä, jolloin lammen vesi alkaisi kuohua. Ehkä hän vihdoinkin saisi tilaisuuden päästä parantavaan veteen, kuten kerrottiin. Jeesus kyllä tiesi miehen vastauksen. Kysymyksellään hän sai miehen nostamaan katseensa itseensä.

Mekin voimme kaivata jotakin niin kovasti, että kaipaus vie kaiken huomiomme. Ainakin minulle on käynyt monesti niin. Ammatinvalinta, työ tai sen puute, taloudelliset ongelmat, kaipaus saada parisuhde, puoliso sekä lapsia ovat kaikki olleet suuren kaipauksen kohteita. Toiset toiveeni ovat täyttyneet, joitakin vastauksia olen joutunut odottamaan pitkään. Joihinkin pyyntöihini Jumala on nähnyt hyväksi vastata toisin.

Jeesus välittää meistä enemmän kuin ymmärrämme. Ja Jeesuskin kaipaa. Hän kaipaa, että nostamme katseemme omista tarpeistamme häneen. Hänellä on valta täyttää mutta myös muuttaa kaipauksemme. Vaikka Jeesus ei vastaisi toivomallamme tavalla, hän antaa enemmän: Jumalan rauhan, joka ylittää kaiken ymmärryksen niin, että pysymme Jeesuksessa (Fil. 4:7). Sen myötä voimme löytää enemmän kuin alun perin pyysimme: Jumala voi muovata meistä käyttöönsä astian, jota hän juuri nyt tarvitsee siunatakseen ja pelastaakseen monen muunkin kuin meidän oman elämämme.

Heli