2. Moos. 28, Joh. 10

2. Moos. 28 Joh. 10

”Minä olen portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen. Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.” (Joh. 10:9-10)

Wikipedian mukaan ”porttiteoria on käsitys, jonka mukaan laillisten tai ”mietojen” päihteiden käyttö toimii ”porttina” kovempiin aineisiin, eli johtaa ennen pitkää siihen, että niiden käyttäjä alkaa käyttää vaarallisempia huumeita.” Edelleen Wikipediassa todetaan, että ”on esitetty, että erilaiset riippuvuutta aiheuttavat aineet herkistävät aivojen mielihyväkeskusta ja saavat ne ”kaipaamaan” kovempia päihteitä.”

Jeesus on portti pelastukseen ja yltäkylläiseen elämään. Yltäkylläisyys ei ymmärtääkseni tässä tarkoita materiaalisesta rikasta ja ongelmatonta elämää, vaan henkisesti ja hengellisesti rikasta, merkityksellistä ja mielekästä elämää.

On myös toisenlaisia portteja, joita varas tarjoaa. Ne perustuvat mielihyvän vääränlaiseen etsimiseen ja kokemiseen ja voivat johtaa tuhoisiin riippuvaisuuksiin. Surullista on, ettei näitä portteja ole vaikea löytää. Surullista on myös se, etteivät ihmiset välttämättä tiedä ja ymmärrä, että nämä portit ovat surkeita korvikkeita todelliselle vaihtoehdolle (vrt. Ef. 5:18).

Kiitos, Jeesus, että sinä annat elämään mielekkyyden ja merkityksen, joka on niin paljon enemmän kuin mitä tämä maailma voi milloinkaan tarjota!

Pekka