2. Moos. 32, Joh. 14

2. Moos. 32 Joh. 14

2 Ms. 32

Tämän viikon luvut alkavat kultaisen vasikan rakentamisesta. Mooses viipyi vuorella Jumalan kohtaamisessa niin kauan, että kansa alkoi haluta kultaista vasikkaa palvottavaksi. Minkä takia juuri vasikka? Eikö jokin muu muoto olisi ollut helpompi valaa? Wikipedia tiesi, että apis-sonni oli egyptiläisten palvonnan kohde ja edusti hedelmällisyyttä, voimaa sekä egyptiläisten jumalaa maan päällä. Huolissaanhan kansa Moosesta odotellessaan varmaan oli, huoli kansan menehtymisestä ja heikkoudesta erämaassa tuli varmaan mieleen. Kansan rauhoittamiseksi oli helpoin ratkaisu suostua kaavailemaan ” kultaista turvaa”. Tämä selittäisi Aaronin toiminnan ko. tilanteessa. Tämä saa minut kysymään, mihin itse turvaan ja millä perusteella. Rakentuuko turva yhteiskunnan, kokemuksen, tiedon, toiveajattelun, asiantuntijoiden lausuntojen varaan vai sittenkin Jumalan todellisuuden varaan.

Joh 14

Nämä Johanneksen evankeliumin luvut ovat niin täysiä, että kommentointi on hankalaa. Kannattaa itse lukea nämä läpi. Kiinnitin tässä luvussa huomiota, kuinka Jeesuksen kerrottua, miten hänen elämän vaiheensa etenevät, opetuslapsista Tuomas, Filippos ja Juudas (ei se Iskariot) kysyivät tarkentavia kysymyksiä. Näistä miehistä voi ottaa mallia, Jeesukselta saa kysyä ihan suoraan.

Pirkko