2. Moos. 36, Joh. 18

2. Moos. 36 Joh. 18

2 Ms 36

Rakennusmateriaalia ilmestysmajan rakentamiseen tuli yli tarpeen, Mooses joutui toppuuttelemaan lahjoittajia. Ehkä antamisesta oli tullut tapa tai se oli tarttunut toisiin. Kansaa oli siunattu antamisen rohkeudella. Kiinnitin huomiota mainintaan kerratuista pellavalangoista. Muistan lapsuudesta villalangan kehräämistä. Yksikertainen lanka oli heikkoa, mutta kerrattu lanka oli riittävän vahvaa sukkiin ja villavaatteisiin. Toisiinsa kietoutuneina langat kestävät.

Ilmestysmajan rakenteissa on paljon symboliikkaa, jota en osaa kommentoida. Rakentamisen yksityiskohtaisuus on kiinnostavaa, ohjeet rakentamiseen saatiin Jumalalta. Ohjeita voi pyytää myös meidän tämän päivän ”rakennuksiin” ja omiin vastuisiin.

Joh.18

Jeesus vangitaan tämän luvun tekstissä. Vangitsijat koostuivat sotilasosastosta, ylipapin ja fariseusten palvelijoista ja mukana heillä oli aseet ja soihdut.  Kun Jeesuksen vangitsijat saapuivat ja kertoivat etsivänsä Jeesus Nasaretilaista, Jeesus vastasi heille, että minä se olen. Vangitsijat kaatuivat maahan. Vangitsijoiden statuksen perusteella oletan, että he olisivat olleet työnsä ja tehtävänsä perusteella sitä joukkoa, jonka oli pysyttävä pystyssä tilanteessa kuin tilanteessa. ”Minä olen” on Jumalan nimi. Jumalan nimen voimasta vahva joukko perääntyi ja kaatui. Kaatuneelta joukolta Jeesus kysyi uudelleen, ketä etsitte. Joku nurin olevista vangitsijoista kai könysi vastaamaan: ”Jeesus Nasaretilaista”.  Sketsin piirteitä vakavassa tilanteessa. Periaate toimi: Jeesusta etsiessä kohtaa Jumalan voiman.

Pirkko