Ps. 25, Ilm. 18

Ps. 25 Ilm. 18

Se joka Herraa pelkää, oppii valitsemaan oikean tien”…

Jumalan läheisyyden etsintä jatkuu tässä luvussa. Voisiko se olla tuota Herran pelkoa, jota kuvataan Sananlaskuissa: ”Herran pelko on viisauden alku. Pyhän tunteminen on ymmärryksen perusta (Snl. 9:10). Kun ymmärrän paremmin, kuka Jumala on ja kuka ihminen on Jumalan maailmassa, alan löytää oikeaa asennetta ja tietä elää oikein. Jumala on luoja ja lunastaja. Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja Jumalan rakkauden kohteeksi. On kysymys kunnioituksesta ja rakkaudellisesta vuorovaikutussuhteesta kolmiyhteisen Jumalan ja ihmisen välillä.

Tässä luvussa nousee esiin luottamus kuvaamaan yhtä osaa tätä suhdetta. Daavid on oppinut luottamaan Jumalan huolenpitoon ja apuun. Hän on siitä kiitollinen ja tunnustaa sen Jumalalle useaan kertaan. Jumalan on laupias, uskollinen ja oikeamielinen ja hyvä. Hän neuvoo syntiselle ja köyhille tien ja ilmoittaa suunnitelmansa palvelijoilleen. Hän hankkii sorretuille oikeuden, eikä kukaan, joka luottaa Jumalaan, jää ilman apua.

Daavid puolestaan rakastaa Jumalaa rakentamalla luottamuksellista suhdetta olemalla vilpitön ja rehellinen sekä pyytämällä syntejään anteeksi. Hän haluaa elää oikein ja pyytää Jumalaa osoittamaan tietä, ohjaamaan totuuteen sekä suojelemaan vihollisia vastaan.

…”Hän saa onnen ja rauhan, ja hänen jälkeläisensä perivät maan” (12-13).

Juha