4. Moos. 13, Matt. 27

4. Moos. 13 Matt. 27

Herran ohjeen mukaisesti Mooses lähettää ”salaiset agenttinsa” tutkimaan Kanaaninmaata. Tästä nousee mieleen moniakin kysymyksiä. Olikohan viisasta lähettää miehiä tutkimaan maata ottaen huomioon, mitä tutkimusmatkan jälkeen tapahtui? Herättikö 12 miehen retkikunta huomiota ja epäilyksiä paikallisissa asukkaissa? Saivatko he vapaasti kierrellä maassa ilman häiriöitä? Näihin kysymyksiin ei löydy vastausta tekstistä.

Tässä Raamatunkohdassa on luonnollisesti erityinen tilanne, kun suurilukuinen kansa on liikkeellä etsimässä paikkaa, johon he voisivat asettautua. Tutkimusmatkailijan asenne olisi kuitenkin hyvä olla meillä jokaisella, kun kuljemme monenlaisissa tilanteissa ja ympäristöissä ja kohtaamme erilaisia ihmisiä. Miten Jumala haluaisi näitä ihmisiä kohdata ja eri tilanteissa toimia? Miten me voisimme olla mukana siinä, mitä Jumala haluaisi tehdä ja vaikuttaa? Voisiko meillä olla annettavaa Jumalan suunnitelmiin?

Uskon, että Jumala voi puhua itse kullekin meistä yliluonnollisella tavalla omasta roolistamme, paikastamme ja tehtävästämme. Uskon, että Jumala voi myös puhua meille meidän inhimillisten havaintojemme ja kokemustemme kautta. Molempia varmasti tarvitaan, kun kuljemme Jumalan johdatuksessa Jumalan valtakunnan kansalaisina.

Voimme olla tiedustelijoita, jotka omalta osaltamme mahdollistamme Jumalan valtakunnan laajenemista. Tehdään rohkeasti havaintoja ja jaetaan niitä muiden kanssa luottaen siihen, että Jumala vaikuttaa meissä sekä ”tahtomisen että tekemisen, että hänen hyvä tahtonsa toteutuisi” (Fil. 2:13, KR38).

Pekka