4. Moos. 31, Apt. 11

4. Moos. 31 Apt. 11

4 Ms 31

Sotaretki midianialaisia vastaan koitui myös Bileamin kohtaloksi. Kun sotaretkeltä palattiin, piti sotilaiden olla leirin ulkopuolella karanteenissa ja puhdistautumisen ohjeet olivat selkeät. Karanteeni kuulostaa tutulta näihin aikoihin verrattuna. Erilaiset materiaalitkin piti puhdistaa. Tätähän meilläkin pohditaan, missä virus kestää hengissä ja kuinka kauan. Mikä lie ollut virus, jonka leviämistä Israelin kansaan tuolloin torjuttiin. Midianilaisista vain tytöt, jotka eivät olleet olleet miehen kanssa, säästettiin sotasaaliiksi. Tuo aiemmin mainitsemani olettama sukupuolitaudeista saa tästä ohjeesta vahvistusta. Kuinka Jumala halusikaan pitää kansansa puhtaana ja hengissä. Meidät puhdistaa Jeesuksen veri, iankaikkisesti.

Apt 11

Ymmärrys pakanoiden oikeudesta Pyhään Henkeen vahvistui apostolien keskuudessa. Antiokiassa kyproslaiset ja kyreneläiset miehet julistivat evankeliumia kreikkalaiselle. Asetelma oli uusi ja hämmentäväkin, mutta se hyväksyttiin, koska Jumalan armo oli puhtaasti esillä. Kansat eivät ole siis Jeesuksen tähden saastaisia tai epäpyhiä toisilleen.

Tässä luvussa mainitaan (jae 26), kuinka opetuslapsia alettiin ensimmäisen kerran kutsua kristityiksi. Kristityn nimen alla on vuosisatojen aikana ollut monenlaisia ilmenemismuotoja ja jopa vinoutuneita alakulttuureja. Tärkeää on muistaa, ettei Jeesus oikeastaan ollut kristitty eikä Jeesuksella ole jäsenkirjaa mihinkään seurakunnaksi itseään kutsuvaan ryhmittymään. Hän on se, jota me seuraamme. Hän ei rajoitu meidän kaavoihimme. Kuinka tärkeää olisikaan palata yhä uudelleen evankeliumin perusasioihin. Me pakanat olemme siis osallisia Pyhästä Hengestä Jeesuksen tähden, ja sen perusteella tämän sunnuntain teeman mukaan Jeesuksen lähettiläitä.

Pirkko