5. Moos. 11, Apt. 23

5. Moos. 11 Apt. 23

”Painakaa tarkoin mieleenne nämä käskyt, jotka minä annan. Sitokaa ne merkiksi käteenne ja pitäkää niitä tunnuksena otsallanne. Opettakaa ne lapsillenne ja puhukaa niistä, olittepa kotona tai matkalla, makuulla tai jalkeilla.  Kirjoittakaa ne kotienne ovenpieliin ja kaupunkienne portteihin” (5. Moos. 11:18-21). Kuten Raamattu toteaa monen monta kertaa, Jumalan käskyt ja sanat ovat hyviä. Olen kuitenkin harmikseni huomannut, että ne tuppaavat unohtumaan helposti arkielämässä. Tarvitsen aktiivisia muistutuksia, jotta käskyt ja sanat tulisivat elämässäni tärkeiksi. Jumalanpalvelukset, Raamatun lukeminen, uskon asioista puhuminen ja rukous ovat tietenkin parhaita muistutuksia, mutta ehkä pienet lisät voivat tuoda vielä jotain lisää? Raamatun lauseiden kirjoittaminen jääkaapin oveen, ylistysmusiikin kuunteleminen pitkillä ajomatkoilla, puhelimen raamattusovelluksen mahdollisuuksien hyödyntäminen, hengellisen kirjallisuuden lukeminen, taide… Mahdollisuuksia on yhtä monia kuin on ihmisiäkin! Hyödynnetään niitä!

Apostolien tekojen puolella luemme siitä, miten Paavali joutui menemään paikasta paikkaan ja ihmiseltä ihmiselle. Meistä monia varmasti ärsyttää normielämässä se, jos yhteiset asiat ovat monimutkaisia ja vaikeatajuisia, joten en ihmettelisi, jos Paavali ja hänen asiastaan huolehtineet sotilaat olisivat tunteneet samoin. Näissä olosuhteissa Paavali saikin edelleen Jumalalta kehotuksen pysyä rohkeana ja jotkin asiat järjestyivät suorastaan ihmeellisesti, esimerkiksi se, että Paavalin sisarenpoika sai tietää juutalaisten salahankkeesta. Älä siis huoli, jos ihmisten maailmassa on sekavaa ja epävarmaa. Jumala on niidenkin asioiden yläpuolella, kaikki langat käsissään.

Esteri