Tuom. 1, Room. 11

Tuom. 1 Room. 11

Tuomarien kirjassa alkaa israelilaisten historian vaiheet Joosuan jälkeen.. Joosuan kuolema oli jonkinlainen taitekohta. Ei mennyt kauaa, kun kansa jälleen unohti tekemänsä lupauksen seurata Jumalaa ja hävittää epäjumalat. Näyttäisi siltä, että kansalta puuttui selkeä johtaja, joka olisi pitänyt kansaa yhtenäisempänä.

Luvatun maan valloitus ei onnistunut niin hyvin, kuin oli ajateltu. Ensimmäisen luvun alussa mainitaan, että kansa kysyi neuvoa Jumalalta. Se oli hyvä merkki, mutta luvussa ei myöhemmin mainita enää vastaavaa. Lieneekö siinä osasyy vaikeuksiin vallata luvattu maa. Kaikkiaan meidän on luettava tätäkin Raamatun kirjaa osana Jumalan kansan vaiheita. Ut:n valossa ymmärrämme, että emme taistele ihmisiä vastaan, emmekä kosta pahaa pahalla. Rakkaus ja rukous murtavat lujankin vastustuksen. Jumalan valtakunta laajenee siellä, missä ihmissydän kääntyy Jeesuksen puoleen.

Room 11

Tämän päivän Roomalaiskirjeen luku selittää hyvin Tuomarien kirjaa. Jumala on valinnut pelastushistorian välikappaleeksi juutalaisen kansan, vaikka kansa on ollut tottelematon. Tuomarien kirja kertoo tästä karua kieltään.  Jumala on valinnassaan uskollinen ja juutalaista kansaa koskee luvun loppupuolella mainitut lupaukset Jeesuksen puoleen kääntymisestä aikojen lopulla. Jeesus tuli kaikkia varten, mutta Jumalan Pojan piti syntyä yhden kansan keskelle. 

Mika