Tuom. 2, Room. 12

Tuom. 2 Room. 12

Israelilaiset tottelivat Jumalaa niin kauan kuin Joosua ja hänen sukupolvensa eli. Nuoremmat eivät olleet nähneet Jumalan suuria tekoja kansan keskellä ja se osaltaan vieraannutti heitä Jumalan palvelemisesta. Tämä luku muistuttaa siitä, että on tosi tärkeää satsata seurakunnassa nuoriin ja lapsiin. 

Jumala nosti kansalle tuomareita, jotka olivat omina aikoinaan avainhenkilöitä vihollisten nujertamisessa. Mutta aina tyynemmän ajanjakson myötä kansa loittoni Jumalasta. Tuomarien kirja on oikeastaan varsin ankeaa luettavaa. Jumala ei unohtanut kansaansa, mutta kansa kääntyi Jumalan puoleen vain ajoittain suuressa hädässä.

Room 12

Kirjeen alkuosassa oli paljon opillista rajankäyntiä, mutta tästä luvusta siirrytään enemmän arkisen elämän asenteisiin. Meidän ei tule mukautua tähän maailmaan, vaan muuttua ja uudistua mieleltämme. Tässä prosessissa tarvitsemme Pyhän Hengen uudistavaa työtä.

Tähän liittyy armolahjoilla palveleminen, 4-8. Armolahjoissa on tärkeää, että niillä ei ole tarkoitus nostaa omaa asemaa, vaan palvella toisia. Toisten huomioiminen ja rohkaiseminen nousee tässä luvussa vahvasti esille. Toistemme kunnioittamisessa kilpaileminen on melkoinen haaste, 12:10. Viime viikkojen uutisissa on ollut paljon puhetta siitä, miten maailman mahtavimmat saattavat puhua alentavasti ja loukkaavasti toisista. Tätä samaa tapahtuu ihan tavallisissa nettikeskusteluissa. Paavali antaa meille toisenlaisen mallin elää. Luku loppuu tärkeään kiteytykseen: Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä. 

Mika