Ruut 1, 1. Kor. 16

Ruut 1 1. Kor. 16

Ruutin kirja on kertomus siitä, miten Jumalan johdatus ilmenee elämän olosuhteiden kautta. Ruutin kirja kertoo yhden israelilaisen perhekunnan tarinan nälänhädän koettelemasta Israelista tuomarien aikana. Israelilainen Elimelek joutui lähtemään vaimonsa Noomin ja kahden poikansa kanssa viljavasta Betlehemistä (Betlehem = leivän talo) nälänhädän vuoksi siirtolaiseksi naapurimaahan Moabiin, jota kutsuttiin likaämpäriksi tai kaatopaikaksi.

Nälänhätä, siirtolaisuus, pakolaisuus, jopa kuolema, voivat olla osa Jumalan johdatusta matkalla, jossa Jumala muokkaa meistä ihmisiä, jollaisiksi meidät on luotu. Jumalalle ei riitä, mikään muu kuin täydellisyys. Jeesuskin sanoi: Olkaa täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen.” Kirjailija C.S. Lewis on todennut jotenkin niin, että meidän tulee ottaa tosissamme se, että Jumala haluaa muuttaa meissä kaiken.

Vastoinkäymiset voivat pakottaa meidät liikkeelle ja paikkoihin, joissa Jumala tulee entistä todellisemmaksi sekä itsellemme että ihmisille, joita emme muuten kohtaisi.   

Paavali neuvoo korinttilaisia laittamaan joka viikko syrjään varoistaan Jerusalemin kristittyjen auttamiseksi (1. Kor. 16:2). Suunnitelmallisuus on hyvä tapa myös Jumalalle antamisessa.

 

Heli