1. Sam. 13, Luuk. 22

1. Sam. 13 Luuk. 22

Tullessaan kuninkaaksi Saul oli kolmikymmenvuotias, ja hän hallitsi Israelia kaksi vuotta (1)

Samuel vastasi:” Olet tehnyt tyhmästi! Jos olisit noudattanut Herran, Jumalasi, sinulle antamaa käskyä, hän olisi nyt vahvistanut kuninkuutesi Israelissa ikuisiksi ajoiksi. Mutta nyt kuninkuutesi ei enää pysy, vaan Herra etsii mielensä mukaisen miehen ja määrää hänet kansansa hallitsijaksi, koska et noudattanut Herran käskyä. (13-14)

Luukas 22

Sinun edestäsi annettu ja sinun puolestasi vuodatettu. Jostain syystä olen kovin tykästynyt Leonardo da Vincin maalaukseen Pyhä ehtoollinen, joka perustuu kaikissa evankeliumeissa kuvattuun kohtaukseen, jossa Jeesus viettää viimeistä iltaa ja nauttii ateriaa opetuslastensa kanssa. Se tuli nytkin heti mieleen luvun luettuani. Ehkä syynä on se, että näin joskus unta, jossa kuva valloitti meidän olohuoneen seinän ja siitä jäi hyvä ja lämmin mieli. Se on meillä jo seinälläkin koottuna palapelinä muistuttamassa siitä upeasta yhteydestä ja lahjasta, joka meillä on yksilöinä ja seurakuntana on ylösnousseen Jeesuksen kanssa:” Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni. Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne.” (19-20). Ehtoollinen on muuttunut elämän varrella koko ajan tärkeämmäksi juhlahetkeksi, jota nyt pandemian aikana kaipaan suuresti, varsinkin kun sitä ei ole päässyt nauttimaan.

Juha