2. Sam. 16, Hepr. 2

2. Sam. 16 Hepr. 2

Toisen Samuelin kirjan luvuissa 15-17 luodaan asetelmia Absalomin ja Daavidin väliselle taistelulle. Keskeisessä roolissa ovat nykyiset ja entiset ystävät/neuvonantajat. Monet ihmiset Absalomin ja Daavidin ympärillä tekevät omia valintojaan, mille puolelle he uudessa tilanteessa asettuvat. Jotenkin tässä tilanteessa nousee esille Daavidin taistelukokemus ja Absalomin kokemattomuus. Daavid osasi tämän pelin paremmin, mikä vaikutti merkittävästi lopputulokseen.

On surullista lukea, että isän ja pojan toimimattomat välit johtivat tällaiseen juonitteluun ja tapahtumaketjuun. Niin kuin olemme tämän viikon aikana Raamatusta lukeneet, syyt kaikelle tälle olivat jo monien vuosien takana. Enää ei ollut mahdollisuutta ottaa askeleita taaksepäin tilanteen korjaamiseksi. Keskusteluyhteyttä ei ollut. Asiat selvitettiin ns. loppuun saakka.

Valitettavasti tällaiset tilanteet isien ja poikien välillä eivät ole tuntemattomia nykyaikanakaan. Mittakaavat ovat pienempiä, mutta perusasetelma on samankaltainen. Taustalla on hankala ihmissuhde, jossa voi olla laiminlyöntejä, vihaa, katkeruutta jne. Jos asioita ei pystytä käsittelemään, niin patoutuneet tunteet voivat purkautua väkivaltaisesti ja johtaa surulliseen lopputulokseen.

Tule, Herra Jeesus, ja auta hankalissa ihmissuhteissa! Kiitos siitä, että tiedät, mitä ihmisen elämä on, ja kykenet ”auttamaan niitä, joita koetellaan” (Hepr. 2:18)! Kiitos siitä, että sinä käännät ”isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet isien puoleen” (Mal. 3:24)!

Pekka