2. Sam. 21, Hepr. 7

2. Sam. 21

Edellisen kuninkaan Saulin aikaisia rikkomuksia hyvitettiin vääryyttä kärsineelle naapurikansalle. Kolmen vuoden nälänhädän tulkittiin johtuvan verivelasta. Velka maksettiin Saulin jälkeläisillä. Kova hinta. Tähän jos vertaamme omaa syntivelkaamme ja Jeesuksen verta maksuvälineenä Jumalalle itselleen meidän velasta, vetää hiljaiseksi. Miten tahansa ponnistelemmekaan muilla maksuvälineillä synneistämme, ei ole muuta käypää valuuttaa kuin Jeesuksen veri. Tätä on vaikea kokonaisuudessaan ymmärtää ajassa, ehkä taivaassa Jumalan pyhyyden äärellä tämä pohjimmiltaan avautuu.

Hepr. 7

Kirjoittaja rinnastaa Jeesuksen pappeuden Melkisedekiin. Minulle hiukan vieraampi hahmo tuo Melkisedek kyllä on. Käsitän hänet suoraan taivaasta maan päälle lähetettynä pappina, Aabraham piti häntä aikanaan kunniassa ja antoi hänelle kymmenykset.  Leeviläiset ja aaronilaiset papit olivat erilaista pappeuden laatua. Heprealaisille nämä pappeusasiat olivat tärkeitä selittää, jotta Jeesuksen asema avautuisi. Kun pappi vaihtui, vaihtui laki (jae 12). Jeesuksen jälkeen ei ollut siis enää olemassa vanhoja systeemejä. Kova paikka vanhalle perinteelle. Raahaammekohan mekin jotain vanhaa mukana niin, että Jeesuksen asema ja arvo pyrkivät hämärtymään.

Pirkko