2. Kun. 9, Joh. 15

2. Kun. 9 Joh. 15

Puhe viinipuusta ja viinitarhurista oli tuttu Ut:n ajan ihmisille. Kyse oli arkisen elämän asioista. Ja myös tuttu Vt:sta, siellä Israelia verrataan Herran viinitarhaksi, Jesaja 5:1-7. Se oli tuottanut vain villimarjoja. Jeesus on viinipuu, joka tuottaa hyviä hedelmiä.

Jeesus ei sano olevansa runko, vaan koko viinipuu. Me olemme oksia eli olemme osa viinipuuta. Kun oksa on kiinni rungossa, niin siihen virtaa viinipuun elämä. Se voi moninkertaistua. Avain tässä vertauksessa on siinä, että oksan tulee olla kiinnittyneenä runkoon, Jeesukseen. Oksat liittyvät rungon kautta toisiinsa. Olemme osa kokonaisuutta. Liittyneitä Jeesukseen ja toisiimme. Tämä on hyvä kuva myös seurakunnasta. Oksa ei voi elää omaa elämäänsä irrallaan puusta.

Jeesus puhuu myöhemmin tässä luvussa opetuslapsista ystävinään. Ystävyyteen sitoudutaan ja ystävän kanssa viihdytään yhdessä tilanteessa kuin tilanteessa. Samalla Jeesus muistutti siitä, millainen ystävä hän on: ”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäväinsä puolesta.” 

Mika