Neh. 5, Mark. 7

Neh. 5 Mark. 7

Yle uutisoi 20.7.2021 tietoja Tilastokeskuksen kotitalouksien varallisuustilastosta vuodelta 2019. Ylen uutisen mukaan tilasto osoittaa, että varakkain kymmenys omisti lähes puolet kaikesta nettovarallisuudesta (= varat – velat), ja lähes puolet suomalaisista omisti yhteensä vain noin viisi prosenttia nettovarallisuudesta. Koko maailmaa koskevat luvut ovat vieläkin eriarvoisempia. Varallisuuserojen mittaamisessa ovat omat hankaluutensa eikä vertailukelpoisen tiedon tuottaminen ole helppoa. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että maailma on monin tavoin eriarvoinen paikka.

Luin muutama vuosi sitten jutun ns. yhteiskunnan hyväosaisista, jotka olivat sijoittaneet varojaan pikavippiyritykseen. Perustelu on tuttu: pääoma pitää saada tuottamaan mahdollisimman hyvin, ja niin se muistaakseni tuottikin. Itselleni jutusta jäi hyvin epämukava olo, koska siinä annettiin kasvot ihmisille, jotka mahdollistavat yhteiskunnan vähempiosaisten hyväksikäytön ja ns. laillistetun ryöstön. En ole missään vaiheessa ymmärtänyt pikavippitoimintaa, koska se on mielestäni moraalitonta ja sen pitäisi olla ehdottomasti kiellettyä.

Evankeliumin olisi hyvä tavoittaa myös niitä, jotka omistavat paljon maallista mammonaa, koska heillä olisi mahdollisuus tehdä paljon hyvää ja käyttää varojaan Jumalan valtakunnan hyväksi. Valitettavasti tuntuu siltä, että tätä ryhmää on monesti hyvin vaikea tavoittaa. Onneksi poikkeuksiakin on.

Nehemian esimerkki velkojen anteeksiantamisesta (Neh. 5:1-13) on hyvin puhutteleva. Jeesuksen luettelo ihmisen saastuttavista asioista (Mark. 7:20-23), jotka kumpuavat ihmisen sisältä, sisältää myös ahneuden. Nämä kohdat muistuttavat mielestäni siitä, että olipa elämän-, varallisuus- tai rahatilanteemme mikä tahansa, voimme jakaa eteenpäin sitä hengellistä, henkistä ja maallista hyvää, jota Jumala on meille antanut (Apt. 20:35).

Pekka