Neh. 10, Mark. 12

Neh. 10 Mark. 12

Neh 10

Kansa sitoutui noudattamaan lakia ja sitoumus sinetöitiin. Luvussa on pitkä lista sinetöijien nimiä. Julkinen kannanotto lienee tukenut monia kansalaisia sitoutumisessa Jumalan laiksi ymmärrettyihin sääntöihin. Jumalan kunnioitus ilmeni hyvin käytännöllisinä, toteutettavissa olevina toimintatapoina. Vastuita jaettiin jopa arvalla. Eittämättä tulee mieleen Uuden testamentin puolelta seurakunta ja seurakunnan vertaaminen ruumiiseen, jossa on monia vastuita ja tehtäviä, erilaisia jäseniä. Sinä ja minä olemme yksi osa jotain suurempaa, ihan tavallisina ihmisinä Jeesuksen tähden. Meidän ei tarvitse tukehtua näköalattomuuteen.

Mk 12

Tässä luvussa Jeesus opetti vertauksen kautta viinitarhan omistajasta, joka jätti viinitarhan vuokraviljelijöille. Omistajan palvelijat tulivat noutamaan satoa. Palvelija toisensa jälkeen pahoinpideltiin, jopa tapettiin, kun ei ollut kunnioitusta viinitarhan omistajaa kohtaan. Lopulta omistaja lähetti oman poikansa ja oletti, että sentään omistajan poika saisi kunnioituksen. Hänetkin tapettiin. Tämän vertauksen kautta Jeesus ilmaisi edellisen luvun murhan suunnittelijoille heidän oman ajattelunsa tilan. Tyylikäs tapa tulla ojennetuksi. Pyhä Henki ojentaa meitäkin hienotunteisesti, jos ajattelussamme pöljyys pääsee vallalle. Tarvitsemme Jumalan oikomishoitoa kuka missäkin asiassa.

Pirkko