Job 3, Room. 12

Job 3

Minulla on  tapana ajatella, että huonokin elämä on parempi kuin ei elämää ollenkaan. Mutta entä jos elämä on täynnä kärsimystä ja kuolemaa?  Job ainakin on tässä luvussa sitä mieltä, että olisi ollut parempi jos hän ei olisi syntynyt ollenkaan.  Job ei varmaan ole ainoa, joka on ajatellut näin kärsimyksen keskellä.  Ainoa vastaus tähän on mielestäni  iankaikkisen elämän toivo.  Toki myös maanpäällinen elämä on arvokasta ja sen vuoksi meidän velvollisuutemme on vähentää kärsimystä mahdollisimman paljon.  

Tietenkin Jobin puhe on kärsivän ihmisen vuodatusta. Olisikin epäoikeudenmukaista vaatia siltä objektiivista tarkkuutta tai ajatella että se edes olisi koko totuus hänen mielipiteistään. Paljon järkevämpää on kuunnella siinä ilmaistuja tunteita ja eläytyä niihin.

Room. 12

Mikä on oikea reaktio Jumalan armoon? Antaa koko elämänsä Hänelle! Tämä on päivän luvun melkoisen haastava sanoma.  Mitä se tarkoittaa käytännössä? Paavali puhuu kahdesta asiasta: Jumalan tahdon etsinnästä ja rakkaudesta. Ehkä tämän voisi sanoa niinkin, että kannattaa elää loppuelämä Jumalan kanssa vuorovaikutuksessa. Tähän liittyy myös Jumalan meille antama tehtävä, jolla voimme palvella muita. Nämä ovat asioita, jotka elämän aikana täytyy löytää uudestaan ja uudestaan.  Tähän jatkuvaan uudistumiseen tarvitsemme myös toisten rohkaisua.

Kehotus koko elämän antamisesta Jumalan käsiin voi tuntua kovalta vaatimukselta ja muutenkin kovin työläältä. Sen voi kuitenkin kuulla myös kutsuna olla kokonaisena Jumalan läsnäolossa. Länsimaissa olemme tottuneet ajatukseen siitä, että usko on ajattelua ja yhteys Jumalaan tapahtuu siis lähinnä pään kautta. Entäpä jos Jumala haluaisi kohdata meidät myös tunne-elämässämme, kehomme reaktioiden kautta, työpaikallamme, harrastuksissamme ja niin edelleen. Niin, siis ihan oikeasti koko elämässä ja muinakin päivinä kuin sunnuntaina. Jos rajoitamme yhteyden Jumalaan vain ajatuksiimme, niin meiltä jää Hänen puheestaan iso osa huomaamatta. Ja muutenkin kavennamme elämämme aika tavalla.

Tässä luvussa on paljon kehotuksia, mutta en toista niitä tässä. Totean vain, että pyydän Jumalalta Pyhän Hengen voimaa elää niiden mukaisesti!

Marko