Job 13, 1. Kor. 6

Job 13 1. Kor. 6

Keskinäiset riita-asiat

Paavali nostaa esiin ongelmana sen, että korinttilaiset eivät saa itse keskenään järjestykseen jokapäiväistä elämäänsä, vaan maalliset asiat viedään pakanoiden ratkaistaviksi. Hänen mielestään näin ei pitäisi olla, vaan ennemmin tulisi kärsiä vääryyttä ja anna riistää itseltänne.

Edelleenkin käydään varmaan oikeutta riitojen takia. Uutena ilmiönä minulle tuli kuitenkin mieleen se, miten kristittyjä haastetaan oikeuteen Raamatun tekstin esillä pitämisen takia. Minulla on sellainen mielikuva, että Raamatun sanoma ja usko Jumalaan ovat olleet meille kansakuntana tärkeitä asioita, joista on ammennettu hyvinvointiyhteiskuntamme rakentamisen periaatteita. Nyt on tilanne toinen, ja Raamatun siteeraaminen ja ”vääränlainen” tulkinta voidaan joissakin tapauksissa nähdä laittomana ja loukkaavana, joiden takia joudutaan oikeuteen. Sananvapauden periaatteet ovat yhteiskunnassa todella tärkeitä, ja siihen liittyvien lakien tulkintaa ”pakanat” nyt määrittelevät. Oikeudessa puidaan pian sitä, mitä saa Suomessa uskonnonvapauden nimissä julkisesti sanoa. Samalla punnitaan kahden perusoikeuden, uskonnonvapauden ja sananvapauden suhdetta.

Kristityt näyttävät jäävän monesti alakynteen julkisessa keskustelussa puolustaessaan Raamattua, sen ihmiskuvaa ja perinteisiä kristillisiä arvoja. Tulin itse myös haastetuksi siitä, että kannattaako enää kärsiä vääryyttä ja antaa riistää omastaan, vaan olisiko jo syytä rohkaistua ottamaan kantaa ja antaa tukea näille oikeuteen haastettuille ihmisille. Jumala antakoon siihenkin viisautta ja tietenkin sävyisyyttä ja kunnioitusta!

Juha