Laul. l. 8, 1. Tim. 5

Laul. l. 8 1. Tim. 5

Tämän päivän teksteistä nousi esiin tämä kohta: “Älä enää juo pelkkää vettä, vaan käytä vatsasi ja toistuvien vaivojesi vuoksi vähän viiniäkin”. Eilen pohdin onko ”vähän” oikea, vai ”jonkin verran” parempi termi. Tarkoittiko Paavali sittenkin että ”jonkin verran viiniä”?

Pohditaanpa hieman. Tämä kirje on osoitettu Timoteukselle jonka palvelutehtävänä oli kiertäminen seurakunnissa. Viinille oli aikanaan hyötykäyttöä koska sillä ehkäistiin ja parannettiin likaisesta juomavedestä johtua ongelmia. Eli jos päätät lähteä lähetystyöhön kiertämään alueilla joissa puhtaasta vedestä on pulaa, niin päivän tekstistä voi ottaa vinkiksi että välillä on hyvä käyttää viiniä. Tosin nykyaikana vedenpuhdistuslaitteilla ja -suodattimilla saadaan paljon parempi ja kestävämpi lopputulos. Mutta minun on vaikea uskoa että Paavali tässä yhteydessä tarkoitti viinin ”viihdekäyttöä”.

Raamatun lukemisen yhteydessä on hyvä ymmärtää (ja/tai ottaa selvää) myös historiallisesta taustasta. Timoteuksen aikana järjestettiin viinijuhlia joihin sisältyi ryöstöjä, murhia ja orgioita. Kun Timoteus yritti puhua järkeä tälle viinipöhnässä sekoilevalle väelle, niin hänet murhattiin. Alkoholi on siis ollut ongelmallinen ihmisille kautta aikojen.  Seurakuntien raittiustyö on erittäin tärkeää, muistetaan rukouksissa ja muilla tavoin tukemalla. 

–Tomppa