Ps. 101, Hepr. 3

Ps. 101 Hepr. 3

Suomi täyttää tänään 104 vuotta. Liekö se ollut syynä, kun päivän teksteistä tuntui nousevan esille erityisesti sana ’luottamus’ (Ps. 101:6 ja Hepr. 3:2).

En tiedä, olenko oikeassa, mutta minulla on koko elämäni ollut se käsitys, että luottamus on meille suomalaisille todella merkittävä asia ja arvo. Ainakin muistan jo pienestä pitäen kuulleeni lauseen, jonka mukaan ”suomalaiseen voi aina luottaa”. Onko tämä ollut jollakin tavoin omahyväistä? Ehkä todellisuus ei kuitenkaan näin auvoinen ole koskaan ollut. Meihin suomalaisiinkin mahtuu monenlaisia ihmisiä. Ehkä luottamuksen korostaminen osaltaan kuvastaa kotimaamme vaikeaakin historiaa, jonka kuluessa olemme olleet tilanteessa, jossa aseelliset rintamalinjat ovat kulkeneet ihmisten välillä maamme sisällä.

Luottamuksen rakentaminen vie paljon aikaa, mutta sen voi menettää hyvin nopeasti. Mielestäni päivän psalmi ja Jeesuksen esimerkki kutsuvat meitä rakentamaan luottamusta viisaasti, totuudellisesti, vilpittömästi ja ”Herran luottamuksen arvoisina”. Olemme itseämme suuremman palveluksessa. Hänen tahtonsa on, että vihollisuuden muurit hajotetaan (vrt. Ef. 2:14).

Rukoillaan erityisesti tänään rakkaan kotimaamme itsenäisyyspäivänä, että luottamus ja kunnioitus voi vallita erilaisten ihmisten ja ihmisryhmien välillä. Rukoillaan maallemme ja kaikille meille kansalaisille hyvän Jumalan siunausta, varjelusta ja selkeää johdatusta!

Pekka