Jes. 13, 1. Piet. 3

Jes. 13 1. Piet. 3

Päivän Vanhan testamentin kohta maalaa silmiemme eteen kuvaa tuhoutuvasta Babylonista. Toisinaan Raamattua lukiessa hämmentyy siitä, onko Jumala myötävaikuttanut maailmanhistorian väkivaltaisiin tapahtumiin. Esimerkiksi tänään puhutaan soturien kutsumisesta vihan aseiksi. Nämä lienevät vaikeita kysymyksiä ja paljonhan näistä on historian saatossa keskusteltu ja kirjoitettu. Mutta ehkä emme toisaalta pääse ihan täysin yli ja ympäri siitä, että Jumala voi toimia meille käsittämättömillä tavoilla ihmiskunnan keskuudessa. Jonkinlaisen henkisen ja hengellisen tasapainon säilyttämiseksi otan itse avuksi Eero Junkkaalan ohjeen: tutki vaikeita raamatunkohtia helpommin ymmärrettävien avulla. Käytännössä siis näiden vaikeiden kohtien ymmärtäminen on mahdollista (edes teoriassa) ainoastaan silloin, jos luotan ja uskon Jeesukseen. Siinä ymmärryksessä ja uskossa ei ole mitään pelättävää.

Päivän Uuden testamentin kohdasta löytyy Pietarin neuvo siitä, että naiset eivät panostaisi ulkoiseen ehostautumiseen. Tämä on mahdollista viedä käytännössä hyvin pitkälle: kielletään meikkaaminen, kielletään lävistykset, kielletään merkkivaatteet. Itse en näkisi tämän olevan kehoitus tarkkailla sitä, kuka panostaa ulkonäköön vähiten, vaan kehotus tarkkailla, mihin itsearvostus perustuu. Kukaan tuskin pitää vakaana ja fiksuja pohjana sitä, jos itsearvostus perustuu ulkonäköön, joka on muuttuvaista ja vajaata ja johon panostaminen saattaa olla kuluttavaa niin lompakolle kuin ympäristöllekin. Sen sijaan itsearvostuksen perustuminen siihen, että pyrkii toimimaan moraalisesti oikein, on huomattavasti kestävämpi elämän monenlaisissa kolhuissa. Toki sekään ei kestä kaikkea, siksihän tarvitsemme Jeesuksen. Mutta jos näistä kahdesta pitää valita, lienee selvää, kumpi valinta on fiksumpi. Lopulta uskon, että ulkoinen ehostautuminen voi tuoda paljon iloa molemmille sukupuolille, jos vain muistamme tärkeysjärjestyksen, eli sen, että kauneus tulee ensisijaisesti sisältä. En usko tähän siksi, että murrosikäisille sanotaan niin, vaan siksi, että uskon sen olevan oikeasti totta. (Huom! Tarkoitan ehostautumisella ulkonäköön panostamista tavalla, joka nimenomaan ei olisi välttämätöntä. Meille kaikille lienee selvää, että välttämätöntä on esimerkiksi suihkussa käyminen, hiusten harjaaminen, hampaiden peseminen ja vaatteiden huoltaminen.)

Esteri