Jes. 26, Joh. 8

Jes. 26

Tässä luvussa  lauletaan tuomiosta ja ylösnousemuksesta. Edellisten parin luvun tavoin sisältö tuo vahvasti mieleen Ilmestyskirjan kuvaukset viimeisistä tapahtumista. Mutta on tässä muutakin. Pidin kovasti seuraavasta värssystä:

Herra, sinä valmistat meille rauhan.
Myös se on sinun tekoasi,
niin kuin kaikki mitä me olemme saaneet aikaan.
 
Kaikki (hyvä) mitä olemme saaneet aikaan on Jumalan tekoa! Tämä on vaikea läksy meille ja meidän yksilökeskeiselle ajallemme. Tämä ei tarkoita sitä, ettemmekö voisi iloita saavutuksistamme. Ylpeilyyn ja muiden yläpuolelle asettumiseen ei kuitenkaan ole varaa.
 

Joh. 8

Jeesus on maailman valo. Tämä lause toi mieleeni C.S. Lewisin kuuluisan ajatuksen;

I believe in Christianity as I believe that the sun has risen: not only because I see it, but because by it I see everything else.

Suomeksi tämä menee jotenkin näin:

Uskon kristinuskoon samoin kuin uskon siihen että aurinko on noussut. En vain siksi että näen auringon, vaan koska sen valossa näen kaiken muunkin.

Jeesuksen valossa näemme siis elämämme tavalla, joka ohjaa meitä eteenpäin ja antaa merkityksen.  Usko auttaa myös ymmärtämään itse elämää. Tässä ollaan ilosanoman äärellä. Elämästä on vaikeaa selvitä, jos siinä ei ole mitään mieltä. Toisaalta pienikin häivähdys toivoa ja merkitystä saa kestämään suuriakin vaikeuksia. Tämän tekstin äärellä on hyvä pyytää Jeesuksen valoa omaan ja läheisteni elämään.

Marko