Jes. 60, Ilm. 16

Jes. 60 Ilm. 16

Tämänkin luvun ensimmäiset jakeet tuntuvat kuvaavan lopunaikoja. Ensimmäisen jakeen voi nähdä kuvaavan seurakuntaa: ”Nouse, loista kirkkaana, Jerusalem, sillä sinun valosi saapuu ja Herran kirkkaus koittaa sinun yllesi.” Maailmassa on täysin toisenlaista: ”Katso, pimeys peittää maan, yön synkkyys kansat.”

Näistä jakeista tulee mieleeni Jeesuksen sanat vuorisaarnasta: ”Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella.” Mt 5:14. Mitä pimeämpää on maailmassa, sitä selkeämmin näkyy seurakunnasta loistava valo. 

Jesajan luvut ovat monikerroksisia. Siksi tämän luvun lupauksia voi lukea myös niin, että niissä on nähtävissä juutalaisen kansan vaiheita ja Jerusalemiin liittyviä lupauksia. Jakeesta neljä alkava kuvaus voi kuvata juutalaisten paluuta omaan maahansa myös meidän aikoinamme.

Mika