Jer. 1, Matt. 1

Jer. 1   Matt. 1

Tänään alkaa Jeremian kirja. Sen ensimmäisessä luvussa kerrotaan siitä, miten Jumala kutsui ja varusti Jeremian profeetalliseen työhön. Jumalan rohkaisevat sanat ja ohjeet lienevät ajankohtaisia kaikille Hänen seuraajilleen kaikkina aikoina: ihmiset eivät tule olemaan iloisia kuullessaan totuuden, ja sitä varten täytyy olla valmis. Joskus saattaa herätä jopa kysymys: miksi ihmisille sitten pitäisi puhua, jos he eivät halua kuunnella? Minun ymmärtääkseni vastaus on se, että kaikesta meidän näkemästämme huolimatta Jumala ei ole kuitenkaan antanut heidän kanssaan periksi. Jumala uskoo edelleen, että on järkevää ilmoittaa itsensä tällaisille ihmisille. Ja Jumalan näkökulma on aina meidän näkökulmaamme laajempi: ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämen (1. Sam. 16:7).

Tänään alkaa myös toinen uusi kirja, Matteuksen evankeliumi. Sen ensimmäinen luku selostaa Jeesuksen sukuluettelon Abrahamista alkaen ja tämän jälkeen kertoo tapahtumasarjan siitä, miten Joosef otti Marian vaimokseen, vaikka luuli, ettei voisi Marian raskauden takia sitä tehdä. Olen miettinyt, miten vaikuttava kokemus Joosefin näkemän unen täytyi olla. Joosefillahan oli kaikki edellytykset uskoa, että Maria on vain hullu ja petollinen, mutta yhden ainoan unen jälkeen hän uskalsi tehdä erään elämän suurimmista päätöksistä ja mennä Marian kanssa naimisiin. Ehkä Jumala ilmoitti itsensä poikkeuksellisen voimakkaasti, koska oli ensiarvoisen tärkeää, että Maria sai aviomiehen ja Jeesus maanpäällisen isähahmon. Toisinaan mietin, miksei Jumala tee jatkuvasti tällaisia väliintuloja: onhan meillä jatkuvasti käynnissä vaikeita tilanteita, joihin tarvitsisimme neuvoa.  Tähän lienee kenenkään vaikea sanoa mitään. Varmaa kuitenkin on, että voimme luottaa siihen, ettei Jumala unohda meitä. ”Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen.” (Room. 8:28)

Esteri