Jer. 28, Matt. 28

Jer. 28

Matt. 28

Totuus järkyttää – ja vapauttaa

Kun tapahtuu jotain käsittämätöntä ja oman järjen vastaista, järkytymme. Voimme joutua jopa shokkiin. Niin tapahtui todennäköisestä Jeesuksen haudalle tulleille naisille. He kohtasivat Jeesuksen ruumiin sijasta hohtavan sotaisan enkelin ja kuolleista ylös nousseen Jeesuksen (Matt. 28: 2 -5, 9). Käsittämätöntä!

Jeremian sanoma oli myös niin ahdistavaa kuultavaa, että kukaan ei kyennyt ottamaan sitä vastaan. Jeremia toisti Jumalalta saamaansa varoituksen, kehotuksen ja kääntymyksen sanomaa Juudan kolmen hallitsijan ja usean vuosikymmenen ajan (jo Jer. 25:3 luvussa oli kulunut 25 vuotta) mutta lopputulos oli sama. Jeremiaa ei uskottu.

”Eihän meiltä puutu pappien opetuksia, viisaiden neuvoja eikä profeettojen sanoja. Annetaan hänelle sana sanasta eikä välitetä siitä, mitä hän puhuu!” (Jer. 18:18).

Jeremiaa kirottiin, lyötiin, hänet laitettiin jalkapuuhun ja hänet uhattiin tappaa (Jer. 15:10, 20:2, 26:11). Mieluummin kuunneltiin toisia profeettoja kuten Hananjaa, joka lupasi Juudalle ja Jerusalemille vapautusta Babylonian orjuudesta. (Jer. 28:2–3).

Totuus voi tehdä kipeää ja järkyttää. Voi olla helpompaa kieltää totuus silloin, kun se vaatii meitä tai yhteisöämme tai kansaamme muuttumaan. Totuus myös vapauttaa (Joh. 8:32).

”Mikään kadotustuomio ei siis kohtaa niitä, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa. Hengen laki, joka antaa elämän Kristuksen Jeesuksen yhteydessä, on näet vapauttanut sinut synnin ja kuoleman laista.” (Room. 8:2).

Rukoillaan, että sodan, pakolaisuuden ja pelkojen keskelläkin Jumala saa tilaa ja moni löytää vapauden Jeesuksessa.

Heli